A XXIX. Vajdasági Magyar Ünnepi Játékok megnyitója- PALICS

A Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség tisztelettel és szeretettel vár mindenkit a XXIX. Vajdasági Magyar Ünnepi Játékok megnyitójára, amelyet szeptember 18-án, vasárnap, 17.30 órai kezdettel Palicsfürdőn, a Vigadó emeleti dísztermében rendez meg.

Az ünnepség a hagyományokhoz hűen ökumenikus áldásosztással, közös imádsággal bontja ki a közösség lobogóját. Igét Ft. Paskó Csaba kelebiai plébános, Nt. Orosz Attila bácskai református esperes és Dolinszky Gábor evangélikus püspökhelyettes hirdet.
Az idei ünnepség fellépői ismét olyan jeles hagyományőrzők és -teremtők, alkotói és a közösséget építő erővel és hittel megáldott személyek, akik méltó örökösei a 70 évvel ezelőtt megrendezett Palicsi Magyar Ünnepi Játékoknak, így a palicsi Szederinda népdalkör, a szentmihályi–csókai Flaman–Hézső citeraduó, Borsi Ferenc, a kevevári Keve Magyar Művelődési Egyesület népdalköre, Szerda Balázs zeneszerző, verséneklő, költő, Csuvardity Tamara népmesemondó, Elor Emina palicsi színművész, előadóművész, a temerini Juventus énekkar, valamint fiatal, ifjú és felnőtt néptáncosaink, akik a Duhaj zenekar és barátaival megálmodott közös produkciójukkal vallanak örökségről, együvétartozásról, szülőföldszeretetről.  
Az idei nyitóesemény keretében nyújtja át a Durindó Művészeti Szakbizottsága és a Fesztivál Tanácsa a 2022. évi Bodor Anikó-díjat, s bemutathatunk egy fiatal, tehetséges szobrászművészt is Székelykevéről, Monyov Glóriát, akinek tárlatát és személyét Mezei Erzsébet méltatja majd.

A nyitórendezvény idei mottóját Fehér Ferenc Fák című verséből választották:
„…egyenes törzzsel,
ébren álmodnak a fák.”

A rendezvény a Magyar Nemzeti Tanács kiemelt jelentőségű regionális rendezvénye.

 

Kategória: Egyéb | A közvetlen link.