Èrtèkmentès ès àtörökítès a sajtó eszközeivel

Szeptember 1 ès 4 között tartotta meg az 5. Kàrpàt-medencei Riporttàbort a Vajdasàgi Magyar Újsàgírók Egyesülete. Az idei helyszín Nyugat-Bàcska volt. A helyi hagyomànyőrző  falvak, illetve szórvànytelepülèsek: Kupuszina, Gombos, Doroszló, Szilàgyi szolgàltak terepèül az írott ès az elektronikus sajtó területèről èrkező újsàgíróknak. 

Màriàs Endre, a VMÚE elnöke a tartalmas szakmai talàlkozó vègèn a következő tapasztalatokról szàmolt be: 

-Rendkívül sikeres tábor van mögöttünk. Egyrészt nagyon jó hangulatban zajlott a munka, másrészt pedig sokrétű témafeldolgozás jellemezte a tábort. Ez mindenképpen előremutató, továbbá az értékmentést, az értékteremtést és átörökítés szempontjából rendkívül fontos. 

Nagy örömünkre a résztvevők között idén Felvidékről érkezett újságíró kolléga is volt. Mindez azért is fontos, mert ugye a Kárpát-medence egész területéről várjuk a résztvevőket mindig. A korábbiakban is voltak már erdélyi, illetve magyarországi résztvevők, ezúttal körünkben van egy felvidéki kolléga is. Ez nagy jelentőséggel bír az együttműködés, az együtt gondolkodás szempontjából. Továbbá mindig nagyon izgalmas, amikor egy távolabbról érkező vendég rácsodálkozik a helyszínen tapasztaltakra és a mi figyelmünket is ráirányítja olyan értékekre, amelyek számunkra már-már természetesek, amelyekre esetleg a mindennapok során már nem figyelünk oda. Ez a folyamat jellemezte leginkább a tábort. Mi magunk is ràcsodàlkoztink nagyon sok olyan dologra, amelyekkel Bácska északi részéről érkezve nem volt még alkalmunk testközelben találkozni, amelyeket csak hallomásból ismerhettük eddig. A legtöbbünk számára óriási élmény volt például, hogy az egyik kollèganőt beöltöztették a helyiek kupuszinai népviseletbe. Ezek olyan élmények, amelyeket elmesélni nem lehet, ezeket át kell élni. Azt gondolom, a kollégák, akik itt voltak, mindezeket a megéléseket nagyon hosszú ideig megtartják majd magukban. 

Hagyománynak számít, hogy a táborban készült írásokból egy kötet születik, emellett természetesen mindenki a saját médiumában publikálja ezeket az anyagokat. A rèsztvevőknek köszönhetően nem csupán az írott, hanem az elektronikus sajtó felületein is. 

Célunk, hogy azokat a dolgokat, amelyek jellemzőek az adott területre, minél szélesebb körben megismertessük az emberekkel, illetve népszerűsítsük is ezeket. Tehát miután az írások vagy hanganyagok, képanyagok az adott médiumokban megjelennek, azután nálunk egy gyűjteményes kötetben is napvilágot látnak. Ezáltal egyfajta társadalmi korrajzot próbálunk létrehozni, amely reményeink szerint a későbbiekben egy jelentős emlék lesz, amely akár néhány évtized múlva is egy izgalmas olvasmány lehet az akkori generációk számára, hiszen lehet, hogy akkor már nem lesz kitől vagy nehezebb lesz érdeklődni az adott témákról. 

Aminek még nagyon örülünk, hogy egyre több fiatal is bekapcsolódik ebbe a munkába. Mindez a jelen szempontjából is nagyon fontos, hiszen ők egyfajta más aspektusból tudnak tekinteni ezekre a témákra, másrészt az idősebb kollégák tapasztalata és a fiatalok lendülete ilyen módon tud találkozni egymással. Harmadrészt pedig nyilván ők lesznek azok, akik mindezt a munkát, illetve azt az együttműködést, amely a Kárpát-medencei médiaszervezetek között létrejött, tovább tudják vinni és új tartalmakkal  tölthetik meg.

Azt gondolom, a jövőben is erre kell törekedni, nem csupán a táborok, hanem a szakmai találkozók tekintetében szintèn- hallottuk az újsàgíró egyesület elnökètől.

A Riporttàbor rèsztvevőinek bàzisa Apatin volt, a festői szèpsègű Duna-part nyújtott lehetősèget a pihentető inspiràciók megszerzèsère. 

Kèpek forràsa: Martinek Imre, Gulyàs Rèka, Nyugat-Bàcska Portàl

Kategória: Egyéb | A közvetlen link.