Talàlkozàs, lelki èpítkezès a ministrànsi szolgàlat szellemèben

Augusztus 8 és 13 között Egyházmegyei Ministráns Tábort tartottak a Doroszló-Szentkúton. Az imádságon, a tanuláson, a barátkozáson, szórakozáson és kikapcsolódáson túl autóbuszos kirándulás, fürdés, városnézés is a program része volt. 

Ft. Verebélyi Árpád címzetes prépost, a Szentkút kormányzója és Ft. Hajdú László csonoplyai plébános a lelki szolgálatot biztosította. 

-Az utóbbi öt évben, amíg az építkezések zajlottak, addig a táborok is szüneteltek. Azonban most, hogy ismét megkaptam az Egyházmegyei referensi feladatkört, újra indultunk az Egyházmegyei Ministráns Táborral, a ministránsokkal való foglalkozással.

Nevelőkkel együtt huszonhatan vagyunk az idei táborban. 

Úgy érzem, a pandémia után a templomba járást, a ministrálást is újra kell szervezni, újra meg kell szólítani az embereket. Mindezek a mostani foglalkozások is ennek az újrakezdésnek az első lépései ès bízom abban, hogy mindez a jövőben kiteljesedik majd. 

Horgosról, Adorjánról, Moholról, Temerinből, Csonoplyáról, Gombosról érkeztek ministránsok. Nagyon fontos, hogy a településeken kialakuljanak ministráns közösségek, hiszen a tábor is ezekből èpítkezik. A ministrálás nagyon specifikus feladat, azon túl, hogy a lelki dolgok kifejeződésèt jelenti, fölkészíti a gyerekeket a kiállásra, a közösség előtt való megjelenésre, ezzel egyben az önbizalmukat is erősíti. 

Ami a programot illeti, igyekszünk két részre osztani a napjainkat, egyik része a tanulás, amikor megtanuljuk a ministrálás feladatait, az oltár körüli szolgálatot. A nap másik része pedig az ismerkedésé, a barátkozásé, vagyis a különböző közösségekből érkező gyerekek találkoznak egymással a ministránsi szolgálat szellemében- hallottuk Verebélyi atyától. 

A gyerekek, a ministránsok számára nyújtott lelki útmutatással, motivációval kapcsolatban Hajdú atya a következőket nyilatkozta:

Mi, atyák a lelki jellegű programokban vagyunk jelen. Mindez jelenti a napi szentmisék, imádságok vezetését. Ha valaki gyónni, beszélgetni szeretne, arra az esetre szintén itt vagyunk. Nem hivatalos keretek között, sokkal lazább környezetben tud végbemenni a lelki gondozás. Gyerekeket lelkileg motiválni nem könnyű most, a technikai eszközök korában. Ám ha megfelelő programokkal készülünk, ha lekötjük őket egész nap, akkor nincs is igazán nagy szükség a mobiltelefonra vagy egyéb eszközökre. A közösségben szerzett élmények szintén nagyon fontosak, továbbá, hogy bennünket ne csak az oltárnál ismerjenek, hanem egyszerű, megszólítható emberként is, akik ott vagyunk velük és mellettük- mondta a plébános. 

Felnőtt ministránsok, illetve kispapok segítőként, animátorként voltak jelen a doroszlói tàborban. Arról számoltak be, hogy a gyerekek ügyesek, mind érdeklődően, aktívan vesznek részt a programokban. 

Kategória: Egyéb | A közvetlen link.