Kenyérszentelés Verbászon- Ünnepi felvonulás és szentmise a szórvány szórványában

Ünnepélyesen szentelték meg szombaton délután az új lisztből sütött kenyeret Verbászon. Az itteni magyarság kitartóan, szívből és fáradtságot nem ismerve hetekig dolgozott és készült az ünnepségre, amelynek egyik fénypontja az utcai felvonulás volt. Az új kenyeret gyalog vitték az egyesület székházától a római katolikus templomba. Az idén az önkormányzat képviselői, továbbá a helyi művelődési élet képviselői mellett a környező településekről is érkeztek vendégek.

A helyi Szirmai Károly Magyar Művelődési Egyesület elnöke, Paróci Mária elmondta, a cél az új kenyér ünnepéhez fűződő hagyományok bemutatása minden verbászi érdeklődőnek: − A rendezvényt 13. alkalommal szerveztük meg, a fő cél pedig az új kenyérhez fűződő szokások bemutatása mellett az, hogy mindenki meggyőződjön arról, hogy a szórvány szórványában élő magyarság ugyanúgy ápolja az ősi hagyományokat, mint bárki más. Nagy szükség van minél több fiatal bevonására, hogy mielőbb átadjuk nekik az itteni magyar szokásokat, ugyanis egyesületünkben az átlagéletkor 60-70 év körül van, ezért fontos, hogy többen legyünk és tovább maradjunk – mondta Mária.

 

Fotó: Paraczky László
Fotó: Paraczky László

Bógáncs Andrijašević Lívia, a Vajdasági Magyar Szövetség verbászi szervezetének elnöke és a képviselő-testület tagja az ünneppel kapcsolatban elmondta, a szórványban élő magyarság számára mindegyik hagyományápoló rendezvény sokat jelent: − A gyerekeknek és a fiataloknak be kell mutatni, hogy milyen hagyományaink vannak és mindezek miért fontosak a számunkra, akik itt vagyunk és magyarnak valljuk magunkat.

Az ünnepségen az önkormányzatot Tijana Aleksić, Verbász község alpolgármestere képviselte, aki elmondta, nagyon büszke arra, hogy a város több mint 20 nemzetiség békés egymás mellett élésének a példamutatója: − Az új kenyér megszentelésének ünnepe tulajdonképpen őseink hagyományára emlékeztet mindannyiunkat, és arra, hogy ezeket meg kell őrizni és továbbadni az utókornak. Az önkormányzat számára különösen fontos, hogy az itteni közösség továbbra is ápolja az egymás iránti tisztelet, a kölcsönös megértés és az egymás mellett élés hagyományát – fogalmazott az alpolgármester.

Az új lisztből sütött kenyér megáldását megelőzően Szabadi Károly plébános kiemelte, az aratási ünnepséggel a verbásziak minden évben július végén Antióchiai Szent Ignác emléke előtt tisztelegnek: − A mai ünnep a hit ereje és annak öröme. Jelképes üzenete a kenyértörés, amit a Bibliában is megtalálunk, és amely mindenkinek az örömet és az áldást hozza magával. Jézus Krisztusról beszélünk, ő maga az élő kenyér, ő maga az, aki táplál bennünket, aki mindenkit befogad és vendégül lát – mondta a verbászi plébános.

A szentmisét követően a helybéliek közös vacsorával zárták a kenyérszentelés ünnepét.

Paracky László, Magyar Szó – Közélet

 

 

Kategória: Egyéb | A közvetlen link.