Átadták rendeltetésének a Palánkai Magyar Házat

Ma, december 18- án tartották a Palánkai Magyar Ház átadó és felszentelő ünnepségét a székháznak helyet adó Páduai Szent Antal-templomban. 

A palánkai magyarság kettős ünnepet ült és öröme mérhetetlen: 2021-ben közművelődési közössége, a Vecsera Sándor Magyar Művelődési Egyesület 20 éves fennállását ünnepelte, ugyanakkor közösségi házának kialakítása és berendezése a Vajdasági Magyar Szövetség és a Magyar Nemzeti Tanács javaslatára Magyarország Kormánya és a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága támogatásával, valamint a Bethlen Gábor Alap közreműködésével 2021-ben befejeződhetett.

A megjelenteket köszöntötte msr. František Gašparovsky palánkai római katolikus plébános, Branislav Šušnica, Palánka község elnöke és Faragó Zoltán, a Vecsera Sándor Magyar Művelődési Egyesület elnöke. 

Ünnepi köszöntőt mondott Pásztor István, a Tartományi Képviselőház és a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke. Az vajdasági magyar közösség egésze szempontjából jelentős fejlesztést méltatta mgr. Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke.

A Palánkai Magyar Házat Msgr. Slavko Večerin, a Szabadkai Egyházmegye püspöke szentelte fel. 

A palánkai magyar közösség köszönetét fejezte ki mindenkinek, aki hozzásegített a Magyar Ház felépüléséhez. 

Az ünnepi műsorban közreműködött a helyi Vecsera Sándor Magyar Művelődési Egyesület Kéknefelejcs énekcsoportja, a mélykúti Szederinda citerazenekar, Zsemberi Alexandra alsós versmondó, valamint a kúlai Népkör Magyar Művelődési Központ Bartók Béla kamarakórusa és Cantilena női kórusa.

 

Kategória: Egyéb | A közvetlen link.