Ismerjük meg falvainkat- decemberi látogatás- Kupuszina

Ma, december 10- én délelőtt az Euro-Bačka nevű vidékfejlesztési civil szervezet projektjeként Kupuszinán tettek látogatást a zombori székhelyű Cukorbetegség Ellen Küzdők Egyesülete Női fórumának tagjai.

Dr. Silling István néprajzkutató, nyelvész, nyugalmazott egyetemi tanár megismertette a vendégekkel Kupuszina történetét: megtekintették a Szent Anna templomot és a helyi Tájházat.

Az új hittanteremben ft. Kurin István atya fogadta a vendégeket és meghallgatták Silling tanár úr adat-dús, érdekes előadását a faluról.

Rövid séta után a Helyi Közösségben Dubacz Éva és Limburger Georgina bemutatta a kupuszini népviseletet és az ünnepi népviselet felöltési módját.

Később meglátogatták Molnár Oszkár gazdaságát, ahol megtekintették hogyan készül a friss almalé és degusztálták a cukor nélküli almalevet. Megtudhatták, a Molnár gazdaság a Prosperitati Alapítvány jóvoltából vásárolt almalevet készítő gépeket és terméküket 5 literes csomagolásban értékesítik a piacokon.

A turisztikai túra Apatinban folytatódott, a Duna- parti újonnan nyílt, Marina nevű étteremben, Kratofil Nándor kupuszinai tulajdonosnál. Természetesen halászlé volt az ebéd, házi tésztával, majd az étkezést a híres- neves kupuszini mákos rétes zárta.

 A kirándulás végén egy kérdés maradt nyitva a csoport tagjaiban: mikor jövünk újra Kupuszinára?

Forrás: Stipankov Andrea

Kategória: Egyéb | A közvetlen link.