Visszaadni a közösségi munkában való hitet

November 19- e és 21- e között Jöjj lendületbe, hozd lendületbe! címszóval a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség és a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet az Osonó Színházműhellyel együttműködésben közösségfejlesztő hétvégéket tartott, amelynek első állomása Nyugat-Bácska, Zombor volt.

Az Osonó Színházműhely trénerei – Fazakas Misi színész, rendező, színházpedagógus és Mucha Oszkár színész, tréner – által vezetett képzés olyan területekre nyújtott betekintést, mint a személyiségfejlesztés, beszédművelés, a drámapedagógiai, illetve csoportvezetési, színházpedagógiai alapismeretek.

Fazakas Misi az Osonó Színházműhely társulatvezető-rendezője a közel 20 órás műhelyfoglalkozással kapcsolatban a következőket nyilatkozta:

-Az Osonó Színházműhely gyakorlatilag három kulcsfogalomra építi tevékenységét: színház, oktatás és szociális projektek. Ami az oktatási részét illeti, mi nagyon sokáig csak fiatalok képzésével foglalkoztunk, de úgy nyolc éve beindítottuk a pedagógusi, felnőtt és csoportvezetői képzésünket is. Gyakorlatilag arról van szó, hogy nagyon sok olyan emberrel találkozunk, itt Vajdaságban is, akik csoportokat vezetnek, akár színjátszókat, akár ifjúsági csoportokat. Egyrészt az eszköztárukat próbáljuk megtámogatni, játékokkal, gyakorlatokkal, amelyeket a munkájuk során használni tudnak. Másrészt, pláne ebben a járványhelyzetben azt vesszük észre, hogy ezek a foglalkozások betöltik a motivációs tréningek funkcióját is. Azt gondoljuk, hogy az emberek hitét vissza kell adni a közösségépítő munkában, a színházi és oktatási projektekkel. Egy-egy ilyen hétvége arról szól, hogy játszunk, gyakorlatozunk, tanuljuk magunkat, a csapat és az önismereti játékok során- hallottuk Fazakas Misitől.

Fábián Mónika, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség színjátszással megbízott munkatársa a képzés célkitűzéseit, menetét ecsetelte:

-Nagyon nehéz másfél év után vagyunk, amely még tart. Azt tapasztaltuk viszont, hogy a nyitások alkalmával, nemcsak a szórvány, hanem a tömbben élő közösségek is próbálják újraindítani a közösségi életüket. Ebben szeretnénk segítségükre lenni és ezért tartjuk fontosnak ezeket a képzéseket. A zombori műhelyfoglalkozások résztvevői Bácsgyulafalváról, Bezdánból, Doroszlóról, Kupuszináról, Szabadkáról érkeztek, ők szakcsoportvezetők, pedagógusok, társulati tagok. Kulcsembereket próbáltunk megszólítani, akik a saját közösségükben betöltenek valamilyen szerepet vagy ott vannak a közösségi élet minden rendezvényén, meghatározó folyamatokban vesznek részt- nyilatkozta a VMMSZ szakmunkatársa. 

Tót Zsaklina résztvevő, a kupuszinai Petőfi Sándor Művelődési Egyesület Sturcz József Színjátszó Csoportjának koreográfusa a következő tapasztalatokról számolt be:

-Aktívan résztveszek a kupuszinai művelődési életben és úgy gondoltam, hogy ezzel a tréninggel növelhetem a tudásom. Az első nap után feltöltődve éreztem magam, jó érzés volt új embereket megismerni, a trénerünket, Misit végighallgatni. Hogyan kell egy színházban, egy társulattal, egy csoporttal dolgozni, fölépíteni azt…Rámutatott arra, hogy a saját énünkből, hogyan tudunk építkezni, jó helyzeteket teremteni és a megszerzett tudást, tapasztalatot a saját közösségünkön belül kamatoztatni- mondta Zsaklina. 

A képzéssorozatnak decemberben újabb állomásai lesznek. A szakmai hétvége a Magyar Nemzeti Tanács és a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával jött létre.

Kategória: Egyéb | A közvetlen link.