,,Herceg János és Zombor is meghatározó hatással volt az életemre” -Átadták a Herceg János Irodalmi Díjat

November 5- én a zombori Bielitczky Károly Városi Könyvtár Dunatáji Herceg János Nap  elnevezésű rendezvénye keretében került sor a Herceg János Irodalmi Díj ünnepélyes átadására a könyvtár Gyermekosztályának termében. Az idei díjazott Hász Róbert író, szerkesztő. A díj átadásán résztvett, közreműködött a bíráló bizottság két tagja: Balázs Attila és L. Móger Tímea (elnök), a díjazott egészségügyi okok miatt nem volt jelen.

A jelenlévőket köszöntötte ès a Herceg János Irodalmi Díjat (Mraković Péter akadémikus szobrászművész alkotását) a Könyvtár igazgatója, Nataša Turkić adta át a Hász Róbert által erre felhatalmazott személynek, L. Móger Tímeának, aki felolvasta az ünnepelt köszönőlevelét.

Ebben egyebek mellett az alábbi sorok szerepelnek:

,,Az emberi tapasztalások között az egyik legfontosabb az első város-élmény. Nekem Zombor volt az első Városom. Megismertem utcáit, tereit, parkjait, templomait és könyvtárait, hogy aztán később megismerjem a város időtlen szellemiségét, Gozsdu Elek, Herceg János, Laza Kostić, Konjović munkásságát. Két legújabb regényem helyszíne is Zombornak ebben az időn kívüli szellemi és fizikai terében játszódik, a bő száz évvel korábbi Zomborban, ahol a város polgárai, szerbek, németek és magyarok járták a város utcáit és kalapjukat megemelve köszöntötték egymást (…) A Herceg János díj azért is kedves a számomra, mert János bácsi, ahogyan mi hívtuk, éveken át a szülőfalumban, Doroszlón élt. Ő volt az első valóságos, élő író, akit személyesen megismertem. Ő volt az első professzionális olvasó, akinek meg mertem mutatni kezdő, bátortalan irodalmi próbálkozásaimat. Aki aztán cserébe a kezembe nyomta a legendás Új Symposion néhány régi számát, hogy lássam, hogyan is néz ki a modern vajdasági magyar irodalom (…) Zombor is, Herceg János is a maga módján meghatározó hatással bírt életemre. Úgy tűnik, sorsszerű volt, hogy előbb-utóbb mindhárman összetalálkozzunk…”

Az ünnepélyes díjátadón levetítették a Petőfi Irodalmi Múzeum által készített rövid portréfilmet Hász Róbertről. Ezt követően Balàzs Attila ès L. Móger Tímea beszèlgetett egymàssal Hàsz munkàssàgàról. Egyebek mellett èrintettèk annak Herceg Jànos èletművèvel összecsengő vonatkozàsait ès a màsik zsűritag, Fekete J. József a díj odaítèlèsèt indokló íràsànak felvetèseit. 

Továbbá felolvastàk Hász Èlünk, komàm című tárcanovelláját, amelynek témája a szülőfaluhoz kapcsolódik. 

Az esemény védnökei voltak: Zombor Város és a Pele öntöde, Szivác

Gajdos Edina fotói

Kategória: Egyéb | A közvetlen link.