Bemutatni és megmutatkozni -Tömeges volt az első doroszlói Agrofesztivál

Első alkalommal szervezték meg Doroszlón az Agrofesztivált. Június 12- én a Doroszló- Szentkútra világszínvonalú mezőgazdasági kiállítók hozták el termékeiket, szakmai előadások zajlottak. Kísérőprograoként főzőverseny, kézműves vásár, gyermekprogramok, népzenei és táncos művelődési műsor, valamint este Zvonko Bogdan neves énekes, továbbá  Kuti Róbert magyarországi prímás és zenekara vonzott több ezres tömeget a Bajkútnak is nevezett rendezvényközpontba. Az eseményről a házigazdák részéről ft. Verebélyi Árpád, címzetes prépost, a Szentkút kormányzója a következőket nyilatkozta:

-A Szentkút évszázadok óta az emberek lelki fejlődését szolgálta, de a lelki fejlődés mellett mindig jelen voltak a napokig tartó búcsúk alkalmai. Maga a búcsú is azt fejezi ki, hogy az egyházi program mellé kialakul egy társadalmi rendszer is. Nevezhetjük ezt világi értelemben vet búcsúnak is, hiszen a kegyhely mindig egy búcsújáró hely, amely mellé a társadalmi találkozásnak alakítottunk ki olyan lehetőségeket, amelyről úgy hiszem, hogy ki is kell őket használni. Az infrastruktúrával megpróbáltuk kivitelezni azt, hogy a szentkúti tervezés, ne csupán az év néhány napjára korlátozódjon, hanem, hogy minél több alkalommal legyenek olyan rendezvények, ahol az emberek tudnak találkozni egymással. Amikor teljesen profán jellegű rendezvényeket szervezünk, akkor abban benne van az a fajta remény is, hogy olyan emberek találkoznak majd a Szentkúttal, akik egyébként nem találkoznának, akiket az egyházi igehirdetés nem szólít meg. Ilyenkor talán ők is bemennek a templomba, lemennek a Szentkúthoz. Bízom abban, hogy ezek az emberek, kilépve a vásári hangulatból, a Szentkútnak az érintetlen területén találkoznak a hely szakrális jellegével, lelki tartalmával is, abban az értelemben, amelyet be tudnak fogadni, meg tudnak érteni. Hiszem azt, hogy ezáltal közelebb tudunk kerülni egymáshoz- hallottuk Verebélyi atyától.

Az Agrofesztivál szakmai vetületéről Holló Ronald szervező beszélt:

-Első alkalommal szervezünk ilyen jellegű fesztivált. A közösséget próbáltuk összehozni. Fő programként zajlott a mezőgazdasági gépkiállítás. Igyekeztünk világmárkákat elhozni, mindez sikerült is. Továbbá báránypaprikás főzőversenyt szerveztünk, amelyen több mint 800 ember vett részt, 80 bográccsal. Fontosnak tartottuk a népzenei, a táncos programot, meghívni a magyar csoportokat, mellette ismerkedés céljából a környező szerb, bunyevác és sokác csoportok tagjait is. Az esti programunkban neves előadók szerepelnek, Zvonko Bogdan zombori születésű, közkedvelt előadó, további Kuti Róbert magyarországi neves művész és zenekara.

Ami a szakmai előadásokat illeti, nagyon eredményesek voltak. Mezőgazdasági előadásokról volt szó, főként a sertéstartás témájában. Jelen volt a Sertéstartók Egyesületének elnöksége, továbbá rangos magyarországi vendégek is megtisztelték jelenlétükkel az eseményt. Több anyaországi vendégünk van, továbbá Vajdaság szinte minden részéről jöttek résztvevők. Az esemény nagy érdeklődés mellett zajlott, a kiállítók is rendkívül elégedettek. Igény mutatkozik arra, hogy hagyományt teremtsünk a doroszlói Agrofesztivállal, amely nem egy tipikus kiállítás. A belépők ingyenesek voltak, ugyancsak a koncerteket szabadon lehetett megtekinteni- mondta el Holló Ronald.

A kézműves vásáron kiállítottak helyi termékeket gyártók és civil szervezetek, egyesületek. A művelődési program résztvevői voltak a helyi és környékbeli egyesületek csoportjai. Így a doroszlói Móricz Zsigmond Magyar Művelődési Egyesület gyermek néptánccsoportja, Radics Leonóra vezetésével. A gombosi Arany János Magyar Művelődési Egyesület néptáncosai kis- , középső és ifjúsági csoporttal léptek fel, Hajnal Krisztina, Stepanović Julianna, Muskovity Károly művészeti vezetésével, koreográfiájában. A bezdáni énekkettős, Kanizsai Ilona és Kapitány Mátájsz Sarolta  magyarbődi népdalcsokrot adott elő. Militics Đerdan nevű kultúregyesületének néptáncosai Dejan Nikolić koreográfus vezetésével táncoltak. A monostorszegi Bodrog Horvát Kultúregyesület asszonykórusa énekelt, Anita Đipanov Marijanović vezetésével. A kupuszinai Petőfi Sándor Művelődési Egyesület hagyományőrző néptánccsoportja mennyasszony búcsúztató, játékos lakodalmi táncokat ad elő, Csorba Nándor vezetésével. Kíséretüket a helyi Fúvószenekar biztosította, Tadián Zsolt vezetésével.

Este a díszvendégeket, Zvonko Bogdan énekest és Kuti Róbert prímást, zenekarával együtt nagy lelkesedéssel fogadta a tömeges közönség.

 

 

Stock János, Ispánovics József és a Nyugat-Bácska Portál fotói

Kategória: Egyéb | A közvetlen link.