Tanulmányi sikerek a Fizi Bizi Festen- Zombor

A Planéta- Oktatásfejlesztési Központ (Centar za razvoj obrazovanja „Planeta“) és a zombori Veljko Petrović Gimnázium Alapítvány (Fondacija Gimnazije  „Veljko Petrović“ Sombor) által szervezett Fizi Bizi Fest nevű tanulmányi fesztiválon, amely a természettudományok tárgykörében zajlik, dobogós helyen végzett a zombori Testvériség-egység Általános Iskola két hetedik osztályos  tanulója. A tanulmányi fesztivál első helyezettje lett a gombosi Bálint Német Bence és harmadik helyezett a bácsgyulafalvi Varga Zsófia. Mentoruk az intézmény biológia és kémia szakos tanára, Galac Ódri Beáta.

A járványhelyzetre való tekintettel az idei fesztivált az online térben tartották meg, projekt-videók beküldése által vehettek részt a tanulók.

Az első helyezett, Bálint Német Bence összeállításának címe: Kovász az ász! 

-A biológia és kémia szakos tanárnőm jelezte, hogy van egy ilyen verseny és megtetszett a feladat, hogy mivel a verseny online zajlik, videót is lehet készíteni, a témám pedig szinte adott volt. A családunkban jó ideje foglalkozunk kovász készítéssel, így testközeli ez a kutatási témakör. Meglehetősen sok időt vett igénybe a munka, plakátot és videót kellett készíteni. Természetesen mielőtt hozzákezdtem az érdemi munkához, információt gyűjtöttem, a pontosság, alaposság érdekében. Nagyon örültem az első helyezésnek, ugyanakkor meg is lepett, nem számítottam rá, hogy én lehetek a legjobb. Most, hogy már tudom, lehet esélyem ilyen jellegű megmérettetéseken, foglalkozom a gondolattal, hogy milyen egyéb témaköröket dolgozhatnék fel a jövőbenhallottuk Bálint Német Bencétől.

Bence kisfilmje megtekinthető ezen a linken: https://www.youtube.com/watch?v=KtRUMGxwaWM&feature=youtu.be&fbclid=IwAR1dJUoNKJPqOWWCHcRYnwf8sx9CVxacr5ZzUNU4mq6N8dORvAtLS_T8tWM

Harmadik helyezett, Varga Zsófia nyertes munkájának címe: A búza fejlődése különböző környezeti feltételek között.

-Két kedvenc tantárgyam a kémia és a biológia, ezért is jelentkeztem erre a tanulmányi versenyre. A téma kiválasztásának az a története, hogy naponta autóbusszal utazom Bácsgyulafalváról Zomborba, az iskolába, ilyenkor figyelem a földeken dolgozó embereket és idővel felébredt bennem az érdeklődés az alapvető gabona, a búza fejlődése iránt. Három héten át készítettem el a verseny anyagát, nem volt könnyű az online részvétel sem számomra, hiszen videót kellett készíteni, fejből tanultam meg az agyagot, hogy felmondhassam rá. Nem bántam meg, érdekes volt a munkafolyamat és nagyon örülök a dobogós helyezésnek- nyilatkozta Varga Zsófia.

Zsófia kisfilmje megtekinthető ezen a linken: https://www.youtube.com/watch?v=lnWsgP-WH_o&feature=share&fbclid=IwAR3FSC7YKXB3M2JpyJBMwIbwA51PulWblFFZf-KkURMcfaqwS04GTBRGBAY

Mindkettejük mentora, Galac Ódri Beáta tanárnő a következőképpen értékelte a tanulmányi fesztiválon való részvételt:

Ennek a fesztiválnak az előző években kiállítás jellege volt, akkor is résztvettünk rajta, több kollégámmal és tanulómmal együtt. Idén az online térbe való áthelyezéssel verseny- jelleget is kapott a Fizi Bizi Fest. A munkáinkat lefordítottuk szerb nyelvre, hogy ,,versenyképesek” legyünk, feliratoztuk a kisfilmeket. Három tagú zsűri értékelte a beküldött munkákat.

Ami a felkészülést illeti, a résztvevő tanulókkal közösen átbeszéltük a témákat. Bence a kovász viselkedését vizsgálta, különböző körülmények között. Zsófia a búza növekedését figyelte meg, különböző természeti feltételek mellett.

Örülök a tanulóim sikerének, büszke vagyok rájuk. Elmondhatom, az egész osztály nagyon érdeklődő. Ők ketten, Zsófia és Bence már ötödikes korukban is szerettek volna versenyre menni, de akkor, a megváltozott tanterv miatt erre nem volt lehetőség. Most kaptak az alkalmon, örültek a lehetőségnek- hallottuk Galac Ódri Beáta, biológai és kémia szakos tanárnőtől.

A Fizi Bizi Fest támogatója volt Zombor Város, továbbá a Tudománypromóciós Központ (Centar za promociju nauke), a Tartományi Oktatási, Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Kisebbségi – Nemzeti Közösségi Titkárság és a zombori Veljko Petrović Gimnázium.

Kategória: Egyéb | A közvetlen link.