A gombosiak ünnepe

Június 27- én ünnepelték a gombosi Szent László király templom búcsúját. Délelőtt ünnepi szentmise zajlott, amelyet ft. Horváth Ákos újmisés atya vezetett.

Délután a helyi Arany János Magyar Művelődési Egyesület szerevezésében ünnepséget tartottak. A néptánccsoportok és a helyi magyar közösség vezetői, tagjai részvételével megkoszorúzták Tamaskó József, a gombosi Méhészegyesület, a Tűzoltó Testület, a népi tánccsoport, valamint a Gyöngyösbokréta Találkozó alapítójának és mecénásának emlékére állított szobrot.

 

Az Arany János MME színpadán művelődési műsort tartottak. Az ünneplő közösséget és a vendégeket Stepanović Julianna, a magyar művelődési egyesület elnöke köszöntötte. Elmondta, a gombosi búcsú a vallási jelleg mellett mindig a gombosiak személyes találkozásairól, a közösségi együttlétekről szól. Nincs ez másként idén sem, amikor a vírushelyzet kissé szerényebb, szűkösebb körülményeket teremt, de ebben az évben is, aki tehette hazalátogatott a búcsúra, a helyiek pedig máltó módon, generációkat összefogva ünnepelnek.

A Stepanović Julianna, Hajnal Krisztina, Huszár Izabella szervezte műsorban felléptek a helyi néptánccsoportok tagjai és a szavalók, akik egyebek mellett a gombosi származású költő, Jung Károly verseit is mondták.

Az ünnep az este folyamán közös vacsorával és mulatsággal folytatódott, amelyen a doroszlói Twins Band biztosította a talpalávalót.

Az esemény a Tartományi Oktatási, Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Kisebbségi – Nemzeti Közösségi Titkárság és a Bethlen Gábor Alap támogatásával valósult meg.

 

Kategória: Egyéb | A közvetlen link.