Pető- kurzust tartanak Nyugat-Bácskában is

A budapesti Semmelweis Egyetem Pető András Kara a Magyar Nemzeti Tanáccsal karöltve fejlesztőpedagógiai kurzust tart immár a szórványban, a nyugat-bácskai Zomborban is. A kéthetes intenzív kurzus Magyarország kormányának Nemzetpolitikai Államtitkársága jóvoltából valósul meg, az MNT lebonyolításával.

A módszerrel, a kurzussal kapcsolatban Perpauer Attila, a Magyar Nemzeti Tanács Oktatási Bizottságának tagja a következőket nyilatkozta:

A kurzus a Magyar Polgári Kaszinóban zajlik, a Pető- módszer, tehát a konduktív pedagógia alkalmazásával. Nagy szó ez, hiszen először hoztuk ki a képzést a szórványba. 2014 óta szűréseket végzünk, a szórványban, itt Zomborban és Muzslyán is. Zentán voltak eddig az intenzív kurzusok és most az igények szerint kihoztuk ide is a módszert. Jelenleg tizenkét személlyel foglalkoznak a konduktorok, négy csoportban, két gyermekcsoportunk és két felnőtt csoportunk van. A két felnőtt csoport tagjai közül az egyik jól mozgó, sclerosis multiplexes vagy sztrók utáni állapotban lévő betegekből, a másik nehezebben mozgó, tehát súlyosabban sérült betegekből áll. Őket próbáljuk olyan gyakorlatokkal, konduktív módszerekkel kezelni, amelyeket később otthon is tudnak használni az élet minőségének a javítására. Fontos elmondani azt, hogy mindez a teljes személyiség rehabilitációjáról szól. Tehát egy olyan módszer, amely nem csak a gyakorlatokból áll, hanem arról is szól, hogy vissza tudjon térni a normális kerékvágásba a páciens élete.

Fontosnak tartottuk ide is elhozni a kurzust, hiszen itt is megvan rá az igény, itt is jelen vannak az ilyen típusú betegségek. Tudni kell azt, hogy a Pető- módszer olyan betegekkel foglalkozik, akiknek központi idegrendszeri sérüléseik vannak, sztrók utáni állapottal, Parkinson- kórral, vagy sclerosis multiplexszel. A gyermekek esetében pedig szülési rendellenességek is előfordulnak. Találkoztunk olyan esetekkel is, amikor a terhesség alatt történt a különböző probléma, majd pedig a szülésnél oxigénhiányos lett a gyerek. Ezeket próbáljuk kezelni, ugyanis tudni kell, hogy minél fiatalabb korban felismerik ezeket a jelenségeket, annál nagyobb fokú a személyiség rehabilitálása- hallottuk Perpauer Attilától.

A nyugat-bácskai közösség számára nagy jelentőséggel bír ez a lehetőség. Pelt Ilona, a Vajdasági Magyar Szövetség körzeti szervezetének elnöke nyilatkozott:

Azt gondolom, nagyon fontos, hogy a Pető- módszer eljutott Zomborba, pontosabban egész Nyugat-Bácska területéről tudnak érkezni olyan betegek, akiknek szükségük van erre a kezelésre. Nagyon szeretném megköszönni azoknak, akik ezt lehetővé tették, az MNT- nek, akik kiemelt programként hozták el mindezt ebbe a térségbe is, továbbá mindazoknak, akik résztvettek ennek a szervezésében. Úgy gondolom, hogy ez a módszer lehetőséget, reményt ad az érintett családoknak. Nagyon fontos a tény, hogy a módszer alkalmazásának folytonossága van, immár ebben a régióban is- mondta a körzeti elnök.

A bezdáni Kubik Anna érintett szülőként nyilatkozott:

A lányom tornázik. Fontos a számára, hogy fejlődjön. Mi 2016- tól, vagyis a kezdetektől járunk a Pető- intézetbe. Nagy fejlődést láttam a lányom állapotában, javult a járása, az egyensúlya. Minden évben két, három alkalommal jártunk Zentára, most nagyon örülök, hogy itt van közel, nem kell messzire utazni. Lányom is örül, hogy rendszeresen résztvehet a foglalkozásokon- hallottuk az édesanyától.

Turkál Marianna, az MNT Oktatási Bizottságának tagja, a Pető- kurzus nyugat-bácskai koordinátora a következőképpen értékelt:

A teljes folyamat szempontjából sokat jelent, hogy elhoztuk a kurzust Nyugat-Bácskába. Közelebb van, anyagiakban sokkal kivitelezhetőbb az érintettek számára. Kisgyerekek és felnőttek részéről is hatalmas igény van rá. Résztvevők vannak Kupuszináról, Bezdánból, Nemesmiliticsről, Szilágyiról, Zomborból, Monostorszegről, Bácsgyulafalváról, Doroszlóról. Látom a szülők arcán, hogy nagyon hálásak, hogy sikerült megszervezni. Köszönettel tartozunk a Magyar Polgári Kaszinónak, amiért kezdettől fogva ingyenesen bocsátják rendelkezésünkre a termet, továbbá a kupuszinai József Attila Általános Iskolának, amiért az eszközök szállításánál, vagyis a szervezőmunkában támogatást nyújtottak. A következő szűrést február 6- án 9- től 12 óráig tartjuk, szintén a Magyar Polgári Kaszinóbanmondta el a koordinátor.

Kategória: Egyéb | A közvetlen link.