Király-gazdaság- Király Mária, Doroszló- Kapcsolható eszközök, földvásárlás, juhok vásárlása- Jó Reggelt Vajdaság

A doroszlói Királyék gazdasága többgenerációs tradíciókon alapul. A szántóföldi növénytermesztés mellett állattenyésztéssel is foglalkoznak. A közelmúltban, több helyi gazdasághoz hasonlóan a Király család is juhtartásba fogott. A Prosperitati Alapítvány pályázatainak köszönhetően eszközökhöz, további megművelhető földterülethez jutottak, juhokat vásárolhattak. A takaros gazdaság mindennapjairól, nyertes pályázatokról, további tervekről a mezőgazdasági tapasztalattal, családi hagyományokkal szintén rendelkező gazdasszony, pályázó, Király Mária nyilatkozott:

Mekkora területen gazdálkodtok, milyen állatokat tartatok?

-Csaknem ötven hektár földterületet művelünk. Termesztünk szóját, búzát, kukoricát és természetesen takarmányt, zabot, árpát, herét. Egyszóval mindazt, amire a jószág etetéséhez, neveléséhez szükség van.

Ami az állattenyésztést és a gazdaságokat illeti, férjem is rendelkezik, és jómagam szintén büszkélkedhetek bejegyzett gazdasággal. Mindezeken belül a múltban elsősorban szarvasmarha hizlalással foglalkoztunk, jelenleg juhokat tartunk. A Prosperitati Alapítványnak köszönhetően legutóbb újabb fajtával bővülhetett gazdaságunk.

Milyen eszközöket, és mennyi juhot vásároltatok az Alapítvány jóvoltából?

-A különböző pályázati körökön belül előbb ültetőt, majd földet vásároltunk, később juhokkal és egy kaszával bővült a gazdaság. Nagyon örültünk a lehetőségnek, példának okáért jelentős fejlődés volt, hogy újabb juh-fajtát hozhattunk a gazdaságba. A már meglévő, tíz darab cigája fajta mellet most az Alapítvány jóvoltából harminchét angol suffolk juh került tulajdonunkba.

A juhtenyésztés egykor nagy hagyománynak örvendett a nyugat-bácskai településen, Doroszlón is. Az utóbbi húsz évben csökkent iránta az érdeklődés, majd néhány éve újból népszerűvé vált. Mi lehet az oka ennek?

-Doroszló határában, ahogy mondani szokás ,,zsíros”, gazdagon termő szántóföldek vannak. Voltak olyan piaci körülmények, hogy a kisgazdának elegendő megélhetést biztosított csupán a szántóföldi növénytermesztésből származó haszon. Mindez jelenünkre sajnos nem áll, a fennmaradás érdekében a kisebb gazdaságok számára célszerű visszatérni az állattartáshoz is. Esetünkben szintén így történt…

Van- e utánpótlás munkaerő szempontjából a Király- gazdaságon belül, illetve milyen további fejlesztési terveitek vannak?

-Szerencsénkre és nagy örömünkre mindkét fiúgyermekünk természethez közeli hivatást választott, erdészeti szakközépiskolába járnak. Egészen fiatal koruk óta lelkiismeretesen és boldogan besegítenek a családi gazdaság(ok)on belüli munkákban. Abban bízunk, hogy mindez a jövőben sem változik. Ami a gazdaság fejlesztését illeti, elsődleges célunk a juhállomány fölszaporítása. Ehhez a hely adott, építettünk korszerű istállót, már csak az anyagi lehetőségek megteremtése van hátra. Természetesen, amint alkalom adódik, ismét lesz ilyen jellegű pályázat, akkor részt veszünk majd benne– hallottuk a doroszlói Király Máriától.

LMT- Jó Reggelt Vajdaság- Vajdmagyarok a piacon- rovat

Kategória: Egyéb | A közvetlen link.