A Vajdasági Magyar Jogász Egylet tartott tanácskozást Zomborban

November 16- án, a zombori Megyeház dísztermében tartottak Jogászkonferenciát a Vajdasági Magyar Jogász Egylet szervezésében. A jog és gazdaság összefüggéseiről című tanácskozáson Nyilas Mihály, a Vajdasági Magyar Jogász Egylet elnöke mondott üdvözlő szavakat. Megköszönte a Nemzetpolitikai Államtitkárság, a Bethlen Gábor Alap támogatását.

Nyilas Mihály a tanácskozással kapcsolatban a következőket nyilatkozta:

A Vajdasági Magyar Jogász Egylet több mint százhatvan tagja olyan témákat kedvel, amely aktuális és mivel meg kellet határozni az ötödik konferencia témáját, valamikor az év elején, úgy döntöttünk, hogy ez a gazdaság és a jog összefüggése lesz. Úgy gondolom, nincs olyan terület a társadalomban, amely nem kötődik valamilyen módon a joghoz és ne volna szükséges szabályozni az adott területet. Éppen a gazdaság az, amely esetében ez a legszükségesebb. Mindezt már a társadalom kialakulásakor, az állam kialakulásakor felismerték. Gondolok csak egy későbbi fázisra, a római jogra, birodalomra, hiszen a római jog éppen a gazdaság miatt alakult ki és megpróbált olyan szabályokat létrehozni, amelyek nagyrészt ma is élnek. Ezek biztosították, megkönnyítették a kereskedelmet, a vállalkozásokat és a polgári jog, a kereskedelmi jog, a gazdasági jog átszövi a közgazdaságot, a gazdasági rendszert. Erre szerettünk volna most, ezen a tanácskozáson is utalni és segíteni a tagságunkat, a jogászokat, a joghallgatókat is, hogy jobban tájékozódjanak ezen a területen. Szoros baráti kapcsolataink vannak az anyaországi testvéregyesületeinkkel, elsősorban a Magyar Jogász Egylettel az ő előadóik is itt vannak a szerbiai előadók mellett. Párhuzamot tudunk vonni, hogyan lehet például céget alapítani Szerbiában és hogyan Magyarországon, milyen kötődések, átfedések vannak. A Vajdaságban működő jogászoknak nagyon fontos az, hogy ismerjék a magyarországi jogot, mindez nagy helyzeti előnyt jelent számukra, például az ügyvédek segíthetik ügyfeleiket, akik lehetnek Szerbiában vagy Magyarországon és egyáltalán, hogy kétnyelvűen tudják művelni a jogot- hallottuk Nyilas Mihálytól.

nyilas-konf-reszvevoi

dsc_0174-5

nyilas-mihaly

reszvevok-4

A szakmai konferencián előadást tartott Dr. Dudás Attila, az Újvidéki Egyetem Jogtudományi Karának rendkívüli tanára, Bunford Tivadar, mester közgazdász, a MASTERPLAST igazgatója. Témájuk a vállalkozások jogi kerete Szerbiában munkacímű vállalkozás- népszerűsítő kézikönyvének (alcíme: Kézikönyv kezdő vállalkozóknak) előzetes könyvbemutatója volt. Limburger József, okleveles jogász, az OTP Faktoring Kft. Újvidék nyugalmazott igazgatója a Faktoring tevékenység témájában szólt a konferencia részvevőihez.

A jog és a gazdaság összefüggése egy új keretre vetett fényt, amely a nyugat-európai, az eu- s országokban igen fejlett gazdasági tevékenységet képez, ez a faktoring tevékenység. Mindez valójában a követelés vásárlása és a követelés kezelése. Jómagam olyan szerencsés helyzetben voltam, hogy az OTP Faktoring Szerbia cégnek az alapítója és vezetője voltam tíz éven keresztül. 2010- ben alakult meg a cég, ez az OTP- bankkeret és az OTP Faktoring Budapest anyavállalatnak a leányvállalatáról van szó, ilyen leányvállalat a Magyarországot környező országokban további hét létezett. Ezekben összehangolva a banktól vásároltuk a követeléseket. Ez azt jelenti, hogy a rossz portfóliót átvettük a bank ügyleteiből, úgy magát a kölcsönkeretet, amit nem tudtak visszafizetni az ügyfelek, de a fedezetet is, amely általában ingatlan volt és ezáltal erről az ingatlanról kevesebbet tudhatnak a bankosok a kezelési keretben. A faktoring cégeknek pedig nagyon jó szakkáder, úgy pénzügyi, gazdasági, jogi szakkádert kellett kiépíteni, akik egy akcióterven keresztül ezt a kezelési programot tudták eszközölni- ecsetelte egyebek mellett Limburger József.

Mgr. Deli Andor EP képviselő a TRAN közlekedés és idegenforgalmi bizottság – jogalkotás, mint gazdaságpolitikai eszköz címmel tartott előadást.

Dr. Baksa Márk Péter, az LL.M, Réti, Várszegi és Társai Ügyvédi Iroda képviseletében a Cégalapítás Magyarországon – gyakorlati tudnivalók témában tartott előadást. Dr. Sebők Róbert szintén a Réti, Várszegi és Társai Ügyvédi Iroda munkatársaként szólt a jelenlevőkhöz, a Kriptovaluták jogi megítélése és egy BitCoin-nal elkövetett bűncselekmény témakörben.

-Az elmúlt néhány évben ez egy rendkívül fontos terület lett a gazdaság területén, illetve a pénzügyi jogban. Az előadásom során bemutattam a technológiai oldalát ezeknek a kriptovalutáknak, majd utána ismertettem egyes jogi megközelítéseket, illetve, hogy miként lehetne ezt jogilag kategorizálni és bemutattam még azt is, hogy egyes országokban milyen jogalkotói válaszok születtek erre a jelenségre- nyilatkozta Dr. Sebők Róbert.

A jogászok a konferencia kísérőprogramjaként megismerkedhettek a Zombor múltjával, történelmi értékeivel, nevezetességeivel.

Kapcsolódó GALÉRIA: http://nyugat-bacska-portal.info/wppg_photogallery/gallery598/

Kategória: Egyéb | A közvetlen link.