NAPI SZÉP-Tanévnyitó Zomborban a PTE zombori hallgatóinak-Pannon RTV

Ünnepélyes tanévnyitót tartottak a Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Karának zombori, székhelyen kívüli hallgatói számára.

Tavaly óta már nemcsak nappali, hanem levelező képzésen is tanulhatnak a diákok a nyugat-bácskai településen, magyarul.

Fogadalmat tettek a leendő ápolók Zomborban, a Magyar Polgári Kaszinó épületében.

Kép forrása: Pannon RTV

Valamennyien a főiskolai szintű szakápolói képzésen vesznek részt, köztük Seres Árpád másodéves hallgató is. Mint mondja, a levelező szakon tanulók is szemeszterről szemeszterre egyre több gyakorlati oktatásban részesülnek.

Seres Árpád, Bezdán: „Mi kéthetente jövünk, és két, vagy három nap folyamatos oktatásban veszünk részt itt, Zomborban, elméletoktatásban, majd a gyakorlatokat a Pécsi Egyetemen végezzük majd el, illetve már folyamatban van, hiszen ez a második évfolyam.”

A zombori az egyetlen aktívan működő, anyaországon kívüli képzőhelye a Pécsi Tudományegyetemnek. Az első nappali képzés négy évvel ezelőtt indult el. Idén az első évfolyamon tízen tanulnak majd.

Ács Pongrác, dékánhelyettes, Egészségtudományi Kar, PTE: „Gondol a kar vezetése arra, hogy az ápoló képzésen kívül a jövőben az ápoló alapszak gyógytornász szakirányát is megpróbálnánk esetleg Zomborban, és bízunk abban, hogy az a képzés népszerűségében adódóan egyre több hallgató fog ide, Zomborba jönni, és az Egészségtudományi Kart választani.”

A képzést az MNT is támogatja, hiszen ezáltal a vajdasági fiataloknak lehetőségük van magyarul folytatni felsőoktatási tanulmányaikat.

Hajnal Jenő, elnök, Magyar Nemzeti Tanács: „Ugyanakkor mind a világ, mind az itthoni munkahelyek kinyílnak előttük, hiszen azt gondolom, hogy olyan képzés folyik, amelyre nagy szükség van itthon is, külföldön is és a világ minden táján. S ezek a fiatalok szerintem elkötelezettek abban, ha már ilyen szakot választottak, hogy ne csak befejezzék tanulmányaikat, továbbtanuljanak, hanem itthon is keressék boldogulásukat. Nekünk ez a legfontosabb célunk, és ezért is támogatjuk ezt a képzést.”

Képek forrása: Pannon RTV, Jankovich Szilárd 

Az MNT a külföldi diplomák honosításában segíti a fiatalokat, mégpedig a költségek kifizetésében. A kar egyébként a jövőben tervezi az angol nyelvű képzés megszervezését is.

Forrás: Pannon RTV
Kategória: Egyéb | A közvetlen link.