Nyitott szívvel keresni Istent és követni akaratát-Kisboldogasszony- napi nagybúcsú-Doroszló-Szentkút

Az idei Kisboldogasszony- napi ünnepen csaknem 10 000 zarándok látogatott a Mária, Keresztények Segítsége Egyházmegyei Kegyhelyre, vagyis a Doroszló-Szentkútra. Az Eucharisztia az úton levő embernek szóló ajándék témájú ünnepi zarándoklat szeptember 8- án rózsafűzérimádsággal, keresztúti ájtatossággal, szlovák, horvát és német nyelvű szentmisével folytatódott. Az ünnepi püspöki nagymisét Msgr. Dr. Kiss-Rigó László, Szeged-csanádi megyéspüspök celebrálta. Az ünnepen vendégként jelen volt Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke, a tartományi képviselőház elnöke, Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke, Sarlai Péter, a Szabadkai Magyar Konzulátus konzulja, Kovács Elvira, köztársasági parlamenti képviselő, a VMSZ alelnöke, Jerasz Anikó, az MNT Végrehajtó Bizottságának elnöke, Erdődi Edvina, az MNT alelnöke, Halasi Szabolcs, a tartományi felsőoktatási és tudományos kutatási titkárság segédtitkára, Pelt Ilona, tartományi frakcióvezető helyettes, Uzelac Katica, a tartományi gazdasági és turisztikai titkárság segédtitkára, Turkál Marianna, az MNT tagja, Sutus Áron, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség elnöke, Dudás Károly, a VMMSZ tiszteletbeli elnöke, Ökrész Rozália, a Magyar Szó igazgatója, Gellér Magdolna, Zombor városi képviselő. Az ünnepen köszönthették a Szent György Lovagrend, a Szent István Lovagrend, a Szent Ambrus Mézlovagrend tagjait.

dsc_0063-7

dsc_0101-4

dsc_0113-8

dsc_0074-7

dsc_0115-3

A megyéspüspök a szentbeszédben követendő példaként állította a hívek elé a Szűz Máriás lelkületet, egyebek mellett a következőket mondta:

,,Mi, akik most itt vagyunk Szűz Mária születése napján, beleépülünk egy hagyományba, itt, ezen a kegyhelyen. Szüleink, nagyszüleink évszázadok óta továbbadták és szinte a vérünkben van, hagyományainkból fakad, saját identitásunkhoz tartozik, hogy most itt és hasonló ünnepeken vagyunk (…) Mária nagysága nem abból adódik, hogy ő Jézus édesanyja, hanem mindenki közül ő volt az, aki leginkább nyitott szívvel kereste Isten akaratát, követte Isten szavát és meg is valósította azt életében. Ebben áll igazi nagysága, ezért tiszteljük őt legfőképpen.”

dsc_0083-6

dsc_0106-4

dsc_0153-4

Kisboldogasszony napjának délelőttje oltáriszentségi körmenettel zárult. Este szentmisét tartottak, ft. Szabady Károly vezetésével.

dsc_0151-6

dsc_0144-7

Az ünnepi nagymise alkalmat adott a Mária- lányok és a Mária- hordozó csoportok találkozójának is. Különleges népviseleti ruhába érkezett fiatal lányok érkeztek Gombosról, Szenttamásról és Ludasról is.

dsc_0145-8

dsc_0053-4

dsc_0071-8

A szentmiséket a magyarkanizsai Angelus kórus, egy budapesti énekkar, a Szabadkai Zeneiskola kvintettje színesítette. Továbbá fellépett a kupuszinai származású Guzsvány Izabella operaénekes, tanár és dr. Miklós Réka, kántor, zenepedagógus.

dsc_0089-6

dsc_0095-6

dsc_0163-4

dsc_0036-4

dsc_0123-3Az idei nagybúcsút is a hívek önkéntes munkája előzte meg, és folyamatosan doroszlóiak, gombosiak és kupuszinaiak segédkeznek a nagybúcsú során, csaknem százan.

dsc_0158-6

dsc_0129-4

dsc_0100-4

dsc_0121-4

dsc_0128-5

dsc_0161-4

Kapcsolódó GALÉRIA: http://nyugat-bacska-portal.info/wppg_photogallery/gallery578/

Kategória: Egyéb | A közvetlen link.