,,Vérében van” a gazdálkodás-Huszár Árpád-Doroszló-Jó reggelt Vajdaság-interjú

A doroszlói Huszár Árpád fiatal kertészmérnök többgenerációs családi gazdaságot visz tovább, ugyanakkor megvannak a saját elképzelései, amelyek az elődöktől tanult tradíciókon is alapulnak. A Prosperitati Alapítvány pályázatain nyert két eszköz, az erőgép és a földterület nagyban hozzásegítette az eredményes gazdálkodáshoz, az önállósuláshoz.-

-Mekkora területen és milyen növényeket termesztesz?

Összesen negyven hektár saját tulajdonban álló, illetve bérelt földterületen  gazdálkodom. Szántóföldi növénytermesztést végzek, tehát búzát, kukoricát, napraforgót, szóját termesztek. Emellett egy nagyon kicsi területen szőlőt is, a családi hobbi borászkodáshoz.

Milyen pályázatokat nyújtottál be a Prosperitati Alapítványnál és milyen módon segítette a családi gazdaság fejlesztését a nyert több eszköz, földterület és gépezet?

Az első körben egy váltóforgatós három vasú ekére pályáztam. Sikerült a pályázat. Az eszköz sokkal szebb munkát végez, mint a régi ágyekém. Az új eke fel van szerelve előhántókkal, ezért a növényi maradványokat teljesen a talajba tudom vele dolgozni. Ez például a kukoricaszár maradványoknál különösen fontos. Szélesebb a fogásszélessége, így gyorsabban elvégzem a parcellákat, mint a régivel és osztott barázdák sem keletkeznek a parcellákon a szántás befejezte után. Második körben a szántóföld vásárlást pályáztam meg. Itt sikerült egy 1,25 hektáros parecellát vásárolnom, nagyon jó minőségű szántóföld, közel is van a faluhoz. Talán ennek örülök a legjobban, mert manapság elég nehéz hozzájutni földterülethez, az árak magasak. A támogatásnak köszönhetően ilyen módon sikerült kicsit bővítenem a gazdaságom földterületét. Harmadik körben egy nehéz vontatott V tárcsára pályáztam, ez 3 méter munkaszélességű. Továbbá pályáztam és nyertem egy erőgépet, traktort is. Mondanom sem kell, mekkora könnyítést jelent az új erőgéppel dolgozni.

Említetted a szőlőtermesztést, amelynek egykor volt hagyománya a faluban, mára azonban kevesen foglalkoznak vele, a kiváló minőségű földterületeket inkább szántóföldi növénytermesztésre használják. Milyen indítatásból választottad, akárcsak hobbi- termesztésként a szőlészetet, a borászatot?

A nagyapámtól tanultam, lestem el a szőlőtermesztés, a borászat alapjait és természetesen később, a tanulmányaim során további ismereteket szerezhettem. Megtetszett ez a tevékenység. Két- három évig árusítottam is a boraimat, aztán rá kellett jönnöm, hogy mifelénk nincs nagy kereslet a háziborok iránt, ezért ma már csupán családi fogyasztásra, hobbi szinten foglalkozom borászattal. Fehér chardonnay és a vörösből pedig cabernet sauvignon, amit készítek.

Nem eredménytelenül…

-Valóban nem, a borokat versenyeztetem a temerini, nemzetközi szintű Vince- napi borfesztiválon, ahol eddig két ezüst- és egy aranyérmet nyertem.

Sokáig néptáncoltál, mindig is igyekeztél kivenni részed Doroszló közösségi életéből. Milyen manapság egy hagyományőrző szórványtelepülésen fiatal gazdálkodónak lenni?

Nem panaszkodom, szeretem a szülőfalumat. A gazdálkodás is, hogy úgy mondjam, ,,a véremben van”. A falu közössége nagyon is élhető egy fiatal számára szintén, a társaságunk tagjai közül vannak ugyan külföldön, de gyakran hazajárnak. Továbbra is összetartó a fiatalság és a DISZ Ifjúsági Szervezetnek köszönhetően nagyon szervezett is- hallottuk Huszár Árpádtól.

LMT, Jó reggelt Vajdaság

 

Kategória: Egyéb | A közvetlen link.