Összeköti őket a kézimunka szeretete-Kúla-Zentagunaras

A kúlai Népkör Magyar Művelődési Központ (amely az idei évben ünnepli 150 éves fennállását) berkeiben tevékenykedik, immár 36 éve a kézimunkacsoport. A csoportnak több mint húsz női tagja van, de ez a létszám a körülményektől függően változik. Kanyó Hajnalka, aki 2003-tól tagja a kézimunka csoportnak és 2010 szeptemberétől annak elnöke is, újfent egy remek találkozót szervezett meg.

A kúlai szorgos kezű kézimunka csoport tagjai csütörtökön látták vendégül a zentagunarasi Csipkerózsa kézimunka csoport tagjait.

Kozma Lívia fotói

Baranyi Valéria szakcsoportvezetőtől megtudtuk, hogy húsz éve alakult meg a Csipkerózsa Civil szervezet, amely fő tevékenysége a kézimunka, a kézműves tevékenység gyakorlása, egyes új technikák elsajátítása és továbbadása a jövő nemzedéknek. A közel harminc aktív taggal rendelkező középkorú illetve nyugdíjas kézimunka kedvelőket tömörítő csoport tagjai heti rendszerességgel találkoznak és főleg színes hímzést, szőttest készítenek, a horgolás vagy  akár a gyékényfonás sem ritka a köreikben. Rendszeresen résztvesznek a MIRK-en, a Vajdasági Kézimunka Kedvelők Kiállításán, ahonnan mindig szép eredményekkel térnek haza. Ugyancsak a Zentagunarason megtartandó Napsütés, nyári táborban rendszeresen tartanak foglalkozásokat a fiataloknak, hogy azok felfedezzék a kézimunka, a kézművesség adta lehetőségeket, magukba szívják annak szépségét, elsajátítsák a technikákat. Az elnökasszony kúlai látogatásuk alkalmával azt is elmondta, hogy minden helyi rendezvényen résztvesznek, kiállítanak, támogatják a helyi eseményeket.

dsc_0892

dsc_0894

dsc_0893

A zentagunarasi kézimunkázók első alkalommal látogattak Kúlára, ahol a Népkörben a helyiek alkalmi kézimunka, kézműves kiállítással várták őket, Pásztor Mária, a Népkör titkára és Kanyó Hajnalka röviden ismertette a vendégekkel a Népkör és Kúla város történelmét, de ellátogattak a Szent György katolikus templomba is, ahol Juhász György esperes plébános vezette körbe a csoportot.

A szakcsoportvezetők és a tagság is kifejezte, hogy nagyon hasznosak az ilyen kötetlen tartalmú társalgások, barátkozások. Megismerhetik egymás kézimunka technikáit, elbeszélgetnek vagyis gond nélkül tölthetnek el egy-egy napot, amelyre a közeljövőben is sort kerítenek majd.  

dsc_0901

dsc_0912Szöveg és kép: Kozma Lívia

Kapcsolódó GALÉRIA: http://nyugat-bacska-portal.info/wppg_photogallery/gallery448/

 

Kategória: Egyéb | A közvetlen link.