Nyugat-bácskai Szent István- napi kenyérszentelő ötödször

A Dunatáj Egyesülés ötödik alkalommal szervezte meg a Nyugat-bácskai Szent István- napi kenyérszentelő ünnepséget Zomborban.

Ispánovics József fotói

A tömeges érdeklődésnek örvendő rendezvényt megtisztelte jelenlétével dr. Czikajló Gergely, Magyarország Szabadkai Főkonzulátusának konzulja, Dušanka Golubović, Zombor Város polgármestere, mgr. Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke.

Vendégként jelen voltak a részvevő, szervező közösségek testvértelepüléseinek képviselői. Közreműködtek az idei ,,házigazda”, Szilágyi, továbbá Bácsgyulafalva, Bezdán, Csonoplya, Doroszló, Gombos, Kupuszina, Nemesmilitics, Regőce, Őrszállás, Apatin, Zombor hagyományőrző, népművészeti és egyéb csoportjainak képviselői.

templom-elso

templom-elso1

templom-bevonulas

Az ünnepség szentmisével kezdődött, a Szent István templomban. Viszmeg-Miklós Bernardin karmelita atya, paptársai közreműködésével mutatott be szentmisét. Prédikációjában hangsúlyozta Szent István király érdemeit, amelyeket hasznos megszívlelnie valamennyi közösségnek és azok vezetőinek.

templom-mise

viselet-elott1

templom-kivonul

templom-kivonul1

templom-kivonul2

viselet-fiucska

Ispánovics József fotója

erkely-kenyer-endreatya

erkely-kenyer-isp

A ünnepi kenyérszentelés a Megyeház erkélyén zajlott, ft. Horváth Endre közreműködésével. Péter István, a Dunatáj elnöke ünnepi köszöntőt, ősi magyar áldást olvasott fel, Dušanka Golubović, Zombor Város polgármestere elismerő és üdvözlő szavakkal szólt magyar ünnep jellegéről.

Hencsár Dorottya fotója

Ispánovics József fotója

erkely-szilagyi-isp-jobbAz idei házigazda, a szilágyi József Attila Művelődési Egyesület Búzavirág, továbbá Borvirág nevű kórusa két Szent István- éneket és Bogdán József Fohász a déli végeken című, Szöllősy Vágó László által megzenésített versét adta elő közösen.

erkely-szilagyi-isp

balkon-elott-icuek

menet-szandzsu

A hagyományőrző, népviseletbe öltözött csoportok tagjaiból álló menet a kupuszinai és a szilágyi fúvószenekar által szolgáltatott talpalávaló mellett vonult végig Zombor főutcáján. Az össztáncra és a megszentelt kenyér szétosztására a Szent György téren került sor.

menet-szilagyi2

menet-varazspalca

menet-zeneszek

Pribilla Attila fotója

menet-tanc

foutca-tanc-zombor

foutca-zeneszek

foutca-tanc

foutca-tanc-foto

foutca-tanc-flo-icu

zaszlo

A vendégek és közreműködők részvételével zajló közös vacsorát megelőzően mgr. Hajnal Jenő, az MNT elnöke elismerően szólt a nyugat-bácskaiak példás összefogásáról, az ünnep felemelő és közösségmegtartó voltáról:

hajnal

Pelt Ilona, tartományi frakcióvezető helyettes emlékeztette a jelenlevőket a közelgő MNT választás, a kisebbségi választói névjegyzékre való feliratkozás fontosságára:

pelt-3

Ft. Drobina Gábor mondott asztali áldást. 

Az ünnep kiváló hangulatban, hajnalig tartó mulatozással zárult. A rendezvény támogatója Zombor Város, továbbá a Tartományi Oktatási, Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti kisebbségi-Nemzeti közösségi titkárság volt.

tanc-2

Táncmulatság a Magyar Polgári Kaszinó udvarában…

tanc-bubek

Fotók forrása: Stock János, Ispánovics József, Buják János, Hencsár Dorottya, Pribilla Attila

Kapcsolódó GALÉRIA: http://nyugat-bacska-portal.info/wppg_photogallery/gallery416/

 

 

Kategória: Egyéb | A közvetlen link.