Potápi Árpád János nemzetpolitikai államtitkár az épülő Doroszló-Szentkútra látogatott

A nemzetpolitikai államtitkárság, Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár, a Magyar Kormány által támogatott kulturális és oktatási nagyberuházási projektumokat megtekintő vajdasági körútjának első állomása a Doroszló- Szentkút volt.

csoprtkep

Pásztor Istvánnal, a Vajdasági Magyar Szövetség elnökével, Hajnal Jenővel, a Magyar Nemzeti Tanács elnökével, Pirityiné Szabó Judittal, a Nemzetpolitikai Államtitkárság kapcsolattartási főosztályvezetőjével, Babity Jánossal, Magyarország szabadkai főkonzuljával, Pelt Ilonával, a VMSZ tartományi frakcióvezető helyettesével egyetemben megtekintették a Magyar Kormány által támogatásban részesített Doroszló-Szentkút egyházmegyei kegyhelyet. Ft. Verebélyi Árpád, a Mária, Keresztények Segítsége Egyházmegyei Kegyhely kormányzója vezette végig a vendégeket az építkezési fázisain (készülő vizesblokk, rendezvénycsarnok, szálláshelyek) annak a beruházásnak, amely a szentkúti igényeket hivatott kiegészíteni, azzal a szándékkal, hogy új munkahelyeket adjon, és nagyobb rendezvények befogadásával a régió fejlesztéséhez is hozzájáruljon.

seta27-joo

seta26-jo

seta18

-Az a cél, hogy a 21. század igényeinek megfelelő környezet alakuljon ki a Szentkút környékén és lehetőséget teremtsünk arra, hogy a ne csak évente egyszer, a kisboldogasszony napi búcsú idején, hanem folyamatosan tudjuk használni ezt az épületegyüttest. Különösen fontos létesítménye ez a nyugat-bácskai térségnek, amely egyfajta motorja lehet a turizmusnak, vonzerőt tud jelenteni, illetve az itteni kis közösség megtartásában is nagy szerepet játszik- nyilatkozta Pásztor István.

seta-pasztor

seta-14

Az épületegyüttes fenntartásával és működtetésével kapcsolatban Hajnal Jenő, az MNT elnöke a következőket mondta:

-Egy nemzeti jelentőségű komplexum épül Doroszlón, a Szentkút mellett. Amikor a lélek építkezéséről beszélünk, ugyanakkor arról is szót kell ejtenünk, hogy a 21. században miként látjuk a délvidéki magyarság jövőjét. Mindaz, ami itt fölépül, igazán a fiataloknak készül, új lehetőségek, új alkalmak jönnek létre.

seta23

seta-11

A nemzetpolitikáért felelős államtitkár a beruházás részleteiről és fontosságáról elmondta:

-Ennek a zarándokhelynek a megépítéséről, illetve a készülő épületek építéséről a Magyar Kormány 2016- ban döntött. 760 millió forintos forrást biztosított ezeknek a beruházásoknak az elkészítésére. 2017 augusztusában történt meg az alapkőletétel, várhatóan az idei év december 1- én készülnek el az objektumok. December 31 a határidő, tehát az év végén már nem csak a zarándokok, hanem az itteni és a Kárpát- medencei magyarság és tegyük hozzá, a helyben lakó bunyevácok, svábok és horvátok is ki tudják használni a szentkúti búcsújáró helyet, nemcsak kisboldogasszony napján, hanem az év minden napján- hallottuk Potápi Árpádtól.

seta4-jo

seta22-jo

seta21

seta9

munkagep

seta5

seta7

seta12

seta8

seta24

Kapcsolódó GALÉRIA: http://nyugat-bacska-portal.info/wppg_photogallery/gallery410/

Kategória: Egyéb | A közvetlen link.