A vers, mint közösségi élmény- a magyar költészet napja-Nemesmilitics, Bácsgyulafalva

A zombori Laza Kostić Kulturális Központ szervezésében és a Kuckó Gyermeksarok társszervezésében a magyar költészet napja alkalmából két helyszínen, a nemesmiliticsi nyugdíjas klubban és a bácsgyulafalvi fiókkönyvtárban tartottak zenés költészeti témájú összejövetelt.

img_6574

Bácsgyulafalva

Nemesmilitics

Nemesmiliticsen Szitás Mária művelődésszervező L. Móger Tímea doroszlói költővel beszélgetett. Szó esett a költőnő köteteinek keletkezéstörténetéről, a verseket kiváltó érzelmekről és a közösségi témákról. Dosztán László, a Hobby Band és a Haverock zenekarok tagja  Fehér Ferenc és Móger Tímea versek megzenésítéseit adta elő.

Nemesmilitics

img_6570

img_6569Pribilla  Éva a helyi tollforgató, Mátyus Éva különleges hangulatú költeményeit tolmácsolta. Szavalataikkal közreműködtek a doroszlói Petőfi Sándor Általános Iskola és a nemesmiliticsi Testvériség-egység Általános Iskola tanulói és a nyugdíjasok énekkarának tagjai.

img_6575

img_6573

img_6572

img_6571

Nemesmilitics

A versmaraton Bácsgyulafalván folytatódott, ahol megtelt a könyvtárterem, hónuk alatt könyveket szorongató érdeklődőkkel. Az egybegyűlteket Varga Mónika, helyi szervező köszöntötte.

img_6563L.Móger Tímeával pályájáról Pelt Ilona, a Kuckó Gyermeksarok elnöke beszélgetett. Dosztán László segítségével megidézték Fehér Ferenc, doroszlói kötődésű költő emlékét.

Bácsgyulafalva

img_6561Közben a jelenlevő, legkülönbözőbb korú hallgatóság is megszólalt, sokan felolvasták, elszavalták kedvenc versüket, vagy több kedvelt költeményt is. Nem csak klasszikusokat, kortárs költők verseit is hallhattuk, egyebek mellett Lackfi János, Vörös István és a bácsgyulafalvi Varga Sándor költeményeit.

img_6553

img_6551

img_6555

img_6544

img_6550

Bácsgyulafalva

img_6543

img_6541

img_6542

img_6540

img_6554

img_6560

img_6538

img_6564

Valamennyi felolvasó kapott ajándékot, a zombori Bieliczky Károly Városi Könyvtárnak köszönhetően a tavalyi Herceg János- díjas Beszédes István Kokon című kötetét vihették haza.

Az estet követően az ügyes bácsgyulafalviaknak hála, szeretetvendégségben volt része a szereplőknek és a beszédes hallgatóságnak.

img_6536

Bácsgyulafalva-Jankovich Szilárd fotói

img_6529A korosztályokat és érdeklődési köröket összehozó alkalmakon ismét bebizonyosodott, a versek által közvetített üzenetekre igény van, egyénileg és közösségileg is.  

img_6535

Fotók: Szitás Emma és Jankovich Szilárd

Kapcsolódó GALÉRIA: http://nyugat-bacska-portal.info/wppg_photogallery/gallery177/

 

 

   

 

 

 

 

 

Kategória: Egyéb | A közvetlen link.