Átadták a Herceg János Irodalmi Díjat- ünnepi könyvbemutatók, zongorakoncert Zomborban

Berta Ferenc Zsebszínház, a Zeneiskola, a Bieliczky Károly Városi Könyvtár közös szervezésében adták át a Herceg János Irodalmi Díjat Beszédes István költőnek, a Zeneiskola dísztermében tartott ünnepi alkalmon. Bemutatták a díjazott, továbbá Vasagyi Mária és Fekete J. József kötetét. A rendezvényt gazdagította Székely István világhírű zongoraművész és zenepedagógus zongorajátéka, Chopin- balladákat hallhattunk.

dsc_0428

sam_0019Fekete J. József, az est házigazdája elmondta, a közös rendezvény bevezetője egy jövőbeli tervnek, annak, hogy a Bieliczki Károly Városi Könyvtár átveszi a Herceg János Irodalmi Díj alapítói jogát és megmarad a díj, a rendezvény is. A Város ehhez támogatást ígért, a jelen rendezvény támogatója is Zombor Város önkormányzata volt.

Stock János fotói

Vladimir Jerković, a Városi Könyvtár igazgatója Herceg János munkásságát, szellemiségét idézte meg. Fekete J. József felolvasta a díjat odaítélő bizottság (Csík Mónika, Kontra Ferenc, Sándor Zoltán, Fekete J. József) indoklását a díjazott pályáját illetően. Egyebek mellett elhangzott, Beszédes István József Attila- díjas költő, prózaíró, drámaszerző, műfordító, irodalomszervező, a zEtna webmagazin és olvasóterem szerkesztője, a zEtna Könyvkiadó vezetője. Beszédes munkásságában gyümölcsözően ötvöződik az alkotás és a szervezés, amely külön fejezetét képezi a vajdasági magyar irodalomtörténetnek. A díjazott átvette az elismerést, amely magába foglalt egy oklevelet és a szerző saját verseskötetét, a Kokon című kétnyelvű kiadványt, amelyet Draginja Ramadanski fordított szerb nyelvre, a Bieliczky Károly Városi Könyvtár kiadásában jelent meg. Vladimir Jerković könyvtárigazgató szimbolikusan átadta a szerzőnek a könyv- díj egy példányát.

Dr. Draginja Ramadanski irodalomtudós, műfordító méltatta a Kokon című jutalomkönyvet. Megtudtuk egy nehéz olvasatot rejtő kötetről van szó, a hat, zeneiséggel bíró verskompozíció értelmezése nagy tudást igényel. A szövegek fordításának folyamatánál Draginja számára fontos volt az egymásra hangolódás, a szerző és fordító közötti intim viszony, amelyben folyamatosan visszakérdezhető egy- egy szerzői értelmezés, szándék. Beszédes István elmondta, a könyv a szimbólumokon keresztül emberi életekről, szerepekről, törékeny értelmezésekről szól, Lázár Tibor festőművész atipikus csendéletei illusztrálják.

dsc_0441Vasagyi Mária, a Kruspér-udvar angyalai című és Ephemeria Silver (Fekete J. József) Haláltanfolyam című, a zEtna Kiadó gondozásában megjelent könyvéről Beszédes István szerkesztő elmondta, a két könyv, két különböző véglet. A haláltanfolyamban található például az internetes irodalom egyik első darabja, egy e- mail regény és a többi szöveg is ezt a kort jeleníti meg a maga eszközeivel. Külön teljesítmény nyelvileg és a témakövetés terén. Vasagyi Mária irodalmi nyelve a legmerészebb módon egyesíti a nyelvi rétegeket és a legmélyebbre képes visszanyúlni.Stock János fotóiAz írónőtől megtudtuk, tizenöt év termését válogatta kötetbe, 90 százalékban családi vonatkozású témákat dolgoznak fel a szövegek. Fekete J. József elmondta, levélregénye egy könyvtárosról szól, aki öngyilkos lesz, kiugrik a könyvtár emeleti ablakából. Valaki megtalálja a számítógépén a levelezését és ez került bele a szövegbe.

Stock János fotóisam_0002A Visinka Jenő által készített Herceg János- portré a Berta Ferenc Zsebszínház ajándéka a Bieliczky Károly Városi Könyvtárnak.

A cikkben STOCK JÁNOS fotói szerepelnek.

Kapcsolódó GALÉRIA: http://nyugat-bacska-portal.info/wppg_photogallery/gallery104/

 

 

Kategória: Egyéb | A közvetlen link.