NYILAS MIHÁLY látogatása NEMESMILITICSEN, BEZDÁNBAN, ZOMBORBAN, KUPUSZINÁN, APATINBAN

Nyugat- Bácska iskoláiba látogatott Nyilas Mihály tartományi oktatási, közigazgatási és nemzeti közösségi titkár.

A nemesmiliticsi, a bezdáni, a zombori Testvériség- Egység nevet viselő iskolai intézményben, kupuszinai József Attila Általános Iskolában és az apatini Diákotthonban jártakor Nyilas titkár úr a következőképpen nyilatkozott:

– Látogatásunk célja, hogy meglássuk, hogyan pályáztak ezek az iskolák a tavalyi évi pályázatokon, amelyeket a tartományi oktatási titkárság irt ki. Megérkezett- e már, használatban van-e a felszerelés, amelyre pályáztak, milyen terveik vannak a jövőben az iskoláknak? Egyrészt láttuk azt, hogy minden esetben sikeresen pályáztak az iskolák és valóban olyan felszerelés került az intézményekbe, amelyeknek hasznát veszik a tanulók és a tanárok. Bútorról, informatikai felszerelésről, táblákról, egyik esetben egy csontvázról van szó, amely a biológiai oktatásban hasznosítható és egyéb olyan felszerelésről, amely az iskolai mindennapokhoz szükséges. Egész Zombor Város területén 18 millió dinár összegben sikerült pénzt biztosítani a tartományból oktatási célokra. Összesen tizenhárom általános iskola és nyolc középiskola (beleértve a Diákotthont is) részesült támogatásban.

nemesmilitics2

 

bezdan17

zombor1-2

Apatin Községet illetően elsősorban az apatini Diákotthon volt a látogatás célja, hiszen itt tavaly decemberben egy komoly probléma keletkezett, fölrobbant a kazán, amely a fűtést biztosította, úgy a Diákotthonnak, mint a Műszaki Középiskolának. Nagy kárról van szó, haláleset is volt a robbanás következtében és a tartományból mi szerettünk volna minél előbb segíteni.  Erre most kerülhetett sor, a múlt heti ülésén a kormány 6, 9 millió dinárt hagyott jóvá erre a célra. Ez teljes egészében lefedi azokat a költségeket, amelyek szükségesek a két új, 7oo KW-os kazán beszerzéséhez és a különböző egyéb villanyhálózati munkálatok elvégzéséhez. Az építkezés költségeit a Község, illetve a biztosító társaság állja, ez mindegy 3 millió dinár. Ezzel együtt már lehetővé válik, hogy Diákotthon lakói, illetve a középiskola tanulói folytathassák a saját épületeikben a munkát. Jelenleg a község ezt úgy oldotta meg, hogy a Fürdő, a Gimnázium és a másik középiskola adott tantermeket a diákoknak.

apatin1o

A kupuszinai általános iskolában is jártam, ahol meggyőződtünk arról, hogy sikeresen pályáztak és teszik azt a jövőben is, nem csak bútorzatra, informatikára, hanem projektumokra is, hiszen a tehetséggondozás az egyik téma, amelyben nyertesek voltak tavaly. A másik téma a (magyarországi) testvériskolákkal való kapcsolattartás. Ezt minden bizonnyal az idén is támogatni tudjuk.

kupuszina4

Apatin Község területére vonatkozóan összesen mintegy 5 millió dinár összegben sikerült pénzösszegeket kapni a tartományi oktatási titkárságtól, oktatási célokra és ebben benne vannak az említett iskolák felszerelésének támogatása, beleértve a Gimnáziumot, a Diákotthont is. Mint minden évben, a tavalyi év során is sikerült, külön pályázat útján pénzt biztosítani a középiskolás diákok utaztatására. Ezt folytatjuk idén is.

Március 31- ig lehet pályázni, úgy az iskolák, mint a községek részéről ezekre a célokra- hallottuk Nyilas Mihálytól.

További képek láthatóak Galériánkbanhttp://nyugat-bacska-portal.info/wppg_photogallery/gallery14/

Kategória: Egyéb | A közvetlen link.