Könyvekkel a szórványért

A Petőfi Sándor Program keretében Szabó Sándor, a Nyugat- bácskai szórványban segítő ösztöndíjas több alkalommal is könyvcsomagot ajándékozott a Nyugat- bácskai gyerekeknek.

Először az apatini Ábrahám Pál Egyesületnek szállítottak ki könyveket. Ott főként vegyes házasságban született gyerekkel foglalkoznak az egyesület munkatársai. A csoport létszáma huszonöt fő. Nagyon örültek a könyveknek, minden példányra szükség van.

Hasonló céllal kerültek könyvek Kúlára, ahol a Petőfi Brigád Általános Iskola anyanyelvápoló csoportjai számár adtak át hatvan- hatvan példányt, a Miénk a vár! című és Ünnepeljünk együtt! elnevezésű Balassi- füzetekből. Az iskolában jelenleg nyolcvanöt magyar diák tanul magyar nyelven és ötvennyolcan vannak azok, akik vegyes házasságban születve a szerbet tanulták meg, de igényt tartanak elődeik nyelvére. Ennek érdekében választható óra formájában tanulják a magyar nyelvet − számukra nyújtottak segítséget ezekkel a könyvekkel. Az átadás után ajándékozók és megajándékozottak közös foglalkozáson vettek részt.

Palánkán a Szent Száva Általános Iskola anyanyelvápoló csoportja részére adtak át a Balassi- füzeteket tartalmazó könyvcsomagot. Palánkán csaknem negyven évig nem volt magyar nyelvoktatás. Három évvel ezelőtt sikerült ismét beindítani, választható óraként a magyar nyelvet. Dékány Adrienn a helyi tanítónő, aki ezzel párhuzamosan nyolc környékbeli iskolában, csaknem 200 gyerekkel foglalkozik.
A palánkai gyerekek rögtön a kapott könyvekből szerettek volna tanulni aznap, nagy érdeklődéssel fogadták az ismeretbővítő füzeteket.

konyvek4

További fotók Galériánkban, itt: http://nyugat-bacska-portal.info/wppg_photogallery/gallery8/

 

Kategória: Egyéb | A közvetlen link.