Részletek a tenyészállatokkal és a méhekkel kapcsolatos pályázatokról

A Prosperitati Alapítvány helyi irodáihoz beérkezett személyes és telefonos megkeresések, a terepen való nagyszámú találkozón elhangzott kérdések és az e-mailes formában beérkezett kérdések egyaránt arról győzték meg az Alapítvány  munkatársait, hogy különösen oda kell figyelni arra, hogy részletes válaszokat adjanak a tenyészállatokkal és a méhekkel kapcsolatos pályázatról.

Dr. Molnár Viktor állatorvos készítette az alábbi összefoglalót:

Tenyészállat- és méh infók

A tenyészállatok vásárlásával kapcsolatban felmerülő kérdések megoldhatóak, ha azt a szabályt alkalmazzák, hogy csakis regisztrált gazdaság hordozója pályázhat.  Fontos tudni, hogy ez alól nem képeznek kivételt a méhészek sem, akiknek szintén rendelkezniük kell a Kincstári Igazgatóságnál (Trezor) regisztrált gazdasággal.

A melléklendő kötelező dokumentum a Kincstári Igazgatóság által kiadott, a regisztrált gazdaság kivonatának fénymásolata ( Izvod iz Trezora).

A mezőgazdasági fejlesztésre pályázók esetében nincs korhatár. A feltétel az, hogy regisztrált aktív gazdasággal rendelkezzenek.

A tenyészállatok esetében elegendő mellékelni a pedigré (származási törzslap) fénymásolatát. Amennyiben a pedigré beszerzése hosszabb időt vesz igénybe, elfogadható az anyakönyvi lap (maticni list) fénymásolata, mert abból látható, hogy a tenyészállat jogosult pedigrére (a cél a minőségi tenyészállatok beszerzésének támogatása).

A rendeltetésben meghatározott tenyészállat fajok esetében bármilyen nemzetközileg elismert fajta vásárlásának a támogatása kérhető, a fő kritérium, hogy pedigrével rendelkező minőségi tenyészállat legyen.

Méhrajt és anyát lehet ömagában és kaptárral együtt is beszerezni, de külön csak a kaptár nem szerepelhet az előszámlán, mivel a támogatási rendeltetés nem eszközbeszerzés.

Az előszámlán szereplő összeget bruttóban kell feltüntetni, azaz ÁFÁ-val (PDV-vel) . Természetesen csak egy pecsétes előszámlát lehet mellékelni a pályázati beadványban. A további két ajánlat-előszámla bárhonnan beszerezhető (internetről is), ezeken nem kötelező pecsétnek lenni.

Előszámlát ki tud állítani minden jogi személy, amely állatforgalmazásra van regisztrálva, és minden regisztrált családi gazdaság (farm), amely az Áfarendszerben van (PDV-s gazdaság). Természetesen ezek pecséttel is rendelkeznek.

Vajdaságban több évben is lehetőség volt pályázat útján kedvezményes kölcsönnel tenyészállatot vagy méhet vásárolni pecséttel ellátott előszámla beadásával. Mivel ezek a pályázati támogatások mindig szétosztásra kerültek, ebből az látható, hogy a legális (számlás) jószágforgalom realizálható.

A méhészeknek ajánlatos, hogy egyesületeiken keresztül szerezzenek információt a méhcsaládok eladásával foglalkozók elérhetőségéről.

További gyakori kérdések és azok megválaszolása található az Prosperitati Alapitvány honlapjának, GYIK menüpontja alatthttp://www.prosperitati.rs/gyik

 

 

Kategória: Egyéb | A közvetlen link.