Schweidel nyomdokain- Kegyeleti nap- Magyar Polgári Kaszinó-Zombor

A zombori Magyar Polgári Kaszinó ma, október 5- én Kegyeleti Napot tartott az Aradi Emléknap alkalmából. Ft. Drobina Gábor kegyeletadó szentmisét celebrált a Szent kereszt templomban, a Szent Rókus temetőben.

templom-4

elso-sor-2

elso-sor1

kornel

A folytatásban az 1848/49-es emlékobeliszknél Rezicska Károly, a Kaszinó alelnöke, a műemlékvédő csoport elnöke szólt a gyászünnep, jelenünkben is megszívlelendő, nemzetmegtartó tanulságairól. Ft. Drobina Gábor zombori káplán áldotta meg a síremléket.

rezicska

drobina-2

A kegyelet virágait elhelyezte dr. Csige Gábor, Magyarország szabadkai főkonzulátusának konzulja, továbbá a Magyar Nemzeti Tanács, a Szent György Lovagrend, Baja város önkormányzata, a Rákóczi Szövetség bajai tagozata, a Vajdasági Magyar Szövetség, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség, a Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége, a Magyar Polgári Kaszinó képviselete.

konzul

szlako-2

sirnal-pelt-pribilla

sirnal-diosi-matyus

sirnal-vmmsz

sirnal-karcher-szladek

sirnal-vmdk

honved-sirok

Ezt követően fejet hajtottak az első világháborúban elesett katonák sírjainál. Mindegyik helyszínen a Kaszinó dalárdája működött közre.

honved-kornel-atya

honved-peltek

Az emlékezés a Magyar Polgári Kaszinó udvarán, a Schweidel József, zombori születésű vértanú mellszobránál folytatódott. Dr. Karcher Erzsébet, a Kaszinó elnöke szólt az emlékezőkhöz. A zombori Testvériség-egység Általános Iskola nyolcadik osztályos tanulói, György Mária magyartanár felkészítésében és Juhász Raffael zenei kíséretében mutattak be alkalmi műsort.

kaszino-fontrol1

kaszino-karcher

kaszino-fellepok

kaszino-gyertyak1

kaszino-follepok-felkeszitok

kaszino-elso-sor

Az emlékezés virágait elhelyezte a Schweidel- szobornál: dr. Csige Gábor, Magyarország szabadkai főkonzulátusának konzulja, Hajnal Jenő, az MNT elnöke, továbbá a Magyar Nemzeti Tanács, a Szent György Lovagrend, Baja város önkormányzata, a Rákóczi Szövetség bajai tagozata, a Vajdasági Magyar Szövetség, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség, a Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége, a Magyar Polgári Kaszinó képviselete.

kaszino-konzul

kaszino-mnt

kaszino-kornel

kaszino-kaszino

kaszino-vmsz1

kaszino-lovagok

kaszino-rakoczi

kaszino-bajaiak

kaszino-vmmsz

kaszino-vmdk

Mazalica Aureta fotóiMazalica Aureta fotói

Kapcsolódó GALÉRIA: http://nyugat-bacska-portal.info/wppg_photogallery/gallery449/

 

 

Kategória: Egyéb | A közvetlen link.