Az anyanyelvápolás és az identitás megőrzésének támogatása- Vajdasági magyar hétköznapok- Családlátogatás- Őrszállás, Csonoplya

A Magyar Összefogás két jelöltje, Paskó Csaba és Szlákó József, továbbá Pelt Ilona VMSZ- tartományi képviselő, a csonoplyai VMSZ helyi szervezet elnökével, Szakács Csabával együtt családlátogatásokat tett Őrszálláson és Csonoplyán.

csonoplya-csalad

orszallas-lakatosek

tothek-lanyka

trenka-ugvozles

Az őrszállási Trenka és Tóth családnál szóba került az oktatás kérdése. A helyi általános iskolában nem folyik magyar nyelvű oktatás, ezért az anyanyelvápolási foglalkozások kibővítésére tartanának igényt a jövőben.

A Lakatos családban két sikeres egyetemista gyerekkel büszkélkedhetnek. A fiatalok nem végezték magyar nyelven az általános iskolai és középiskolai tanulmányaikat, ezért nem tarthattak igényt felsőoktatási ösztöndíjra. Ennek ellenére, mint elmondták a Vajdasági Magyar Szövetség segítségével támogatókra találnak, ahhoz, hogy gyerekeik befejezhessék az egyetemi tanulmányaikat.

orsz-utcareszlet

trenka-gyerek

tothek-pasko

tothek-jeloltek

orsz-gyere-jatszik

orsz-toth-pelt-foci

lakatosek-jeloltek

gore

A csonoplyai Jakusék kislányai a nemesmiliticsi általános iskolában tanulnak, iskolabusszal utaznak naponta. Elmondásuk szerint, nagyon örültek az iskolakezdőknek járó tanszercsomagnak. A Magyar Összefogás jelöltjei tájékoztatták a szülőket az MNT középiskolai támogatási és egyetemi ösztöndíjazási lehetőségeiről.

csonoplya-jakusek-mindenki

csonolya-jakus-jelenlevok

Pelt Ilona, aki több alkalommal volt a Petőfi Program helyi mentora is, úgy nyilatkozott, Őrszálláson és Csonoplyán egyaránt nagy hasznát veszik majd az idén Nyugat-Bácskában szolgálatot teljesítő ösztöndíjas fiatalnak, aki különböző foglalkozások szervezése által készséggel segíti a helyieket anyanyelvük ápolásában, identitásuk megőrzésében.

Kapcsolódó GALÉRIA: http://nyugat-bacska-portal.info/wppg_photogallery/gallery447/

 

Kategória: Egyéb | A közvetlen link.