Vers a lelke mindennek- Az általános iskolások és a zombori gimnázium vendége volt Tóth Péter versvándor

 

SzilágyiTÓTH PÉTER Radnóti díjas versmondó több alkalommal járt Vajdaságban. ,,Neve” és híre van Kárpát- medence szerte, de messzeföldön is, hiszen hamarosan egy kanadai körút vár rá. A versvándor az elmúlt héten Nyugat- Bácskában is vendégszerepelt. Útjának főtámogatója a Bácsvíz Zrt. volt. Helyi támogatást a KUCKÓ GYERMEKSAROK nyújtott, a szervezőpartner a DUNATÁJ EGYESÜLÉS volt.

Bezdán

Gombos

Doroszló

BezdánA Vasútállomás című, József Attila életét és költeményeit rendhagyó módon feldolgozó előadást láthatta a BEZDÁNI, a KUPUSZINAI, a DOROSZLÓI, a SZILÁGYI, a ZOMBORI, a BÁCSGYULAFALVI, a GOMBOSI, a NEMESMILITICSI általános- és középiskolák diák és felnőtt közönsége.

SzilágyiA magyarországi Kunszentmiklóson élő Péter elmondta, régi vágya teljesült, amikor otthagyva a tanári pályát (eredeti foglalkozását tekintve testnevelő tanár) elindult a versvándorlás útján és bejárhatta a Kárpát- medencét. Eddig összesen 150 iskolába jutott el.

img_4245

img_4195-2

Gombos

A nem hagyományos vers- interpretációkat takaró előadás a drámapedagógia és az előadóművészet eszközeivel tanítja a nézőket- ,,nem iskolás fokon”. Különösen értékes pillanatok, amikor a tanulóknak van alkalmuk kérdezni a művésztől. A figyelő tekintetek, a szóba kerülő felvetések arról tanúskodnak, napjaink közhiedelmével ellentétben igenis van érdeklődés és igény a költészet iránt, gyerekek és fiatalok részéről is. Tudni kell a szövegek befogadtatásának, megértetésének titkát. Tóth Péter birtokában van ennek a tudásnak. Azt vallja, egyre közelebbinek érzi azt az időt, amikor az emberiség megcsömörlik az anyagias beállítottságtól és mind többször nyúl majd például a költészeti, a művészeti (alap)értékekhez, lelki épülést keresve.

img_4237

…egyszerű, mint a kisiskolás matek: ,,adódjunk össze…”

Doroszló

A doroszlói tanulókkal, közönséggel készült csoportkép

Kupuszina

A kupuszinai József Attila- szobornál

Gombos

…vastaps kísérte vers- útját…

Szilágyi

igenis népszerű  dolog a költészet…hát még a versek mondója…

img_4200Uzelac Katica tartományi segédtitkár József Attila- kötetét dedikáltatta az előadóval

Doroszló-SzentkútTóth Péter megtekintette a régió nevezetességeit, jelentős helyeit, egyebek mellett a doroszlói Szentkutat…

Kapcsolódó GALÉRIA: http://nyugat-bacska-portal.info/wppg_photogallery/gallery147/

 

 

 

Kategória: Egyéb | A közvetlen link.