Tóth Adorján Márton az ,,ékes, kincses” zenekultúra követe- Petőfi Program

Tóth Adorján Márton a Magyar Államtitkárság Petőfi Sándor Programjának ösztöndíjasa, a Nyugat- bácskai Szórványközpont berkein belül teljesít közösségi szolgálatot, mentora Pelt Ilona, a VMSZ tartományi frakcióvezetőjének helyettese, a Szórványközpont vezetője. Márton erdélyi, a kolozsvári Zeneakadémián végzett, klasszikus nagybőgő szakon, mesteri képesítést Németországban szerzett. A népzene is szervez része életének, brácsán játszik.

img_30081

,, Amit személyesen tapasztaltam, hogy az itteni magyarság nagyon összetartó. Mindent megtesz azért, hogy megtartsa kultúrájukat, identitását.” Egyebek mellett ezt mondta el a fiatal ösztöndíjas, amikor eddigi tapasztalatairól, céljairól kérdeztük:

Mi motivált arra, hogy jelentkezz a Petőfi Programba?

Kedvelem az új kihívásokat. Szeretek utazni, új emberekkel, világokkal megismerkedni. Ilyen indíttatásból éltem egy évet Németországban. Ez a Petőfi pályázat kiváló alkalom arra, hogy utazzak, megismerjek új embereket és egy számomra ismeretlen világban éljek egy bizonyos ideig.

Milyen tapasztalatokat szereztél eddig, milyen tevékenységekben segíted a Nyugat- bácskai közösséget?

Amit személyesen tapasztaltam, hogy az itteni magyarság nagyon összetartó. Mindent megtesz azért, hogy megtartsa kultúrájukat, identitását. Amit én eddig hozzá tudtam tenni, hogy gyerekeket tanítok, azokra a játékokra, népdalokra, amelyeket annak idején tanultam Kallós Zoltán Kossuth- díjas erdélyi magyar népzenegyűjtőtől, és amelyektől én magyarnak érzem magam. Fontosnak tartom, hogy ezt továbbadjam. Úgy érzem, hogy mindez az itteni gyerekeknek is kilátó az erdélyi magyarságra, az ottani népi mozgalomra és kultúrára.

img_19901

A Tokos Zenekar tagja vagy. 2014- ben megnyertétek a Fölszállott a Páva tehetségkutató hangszeres szólisták és zenekarok kategóriáját, voltál a Kolozsvári Állami Magyar Opera nagybőgőse, kollaboráltál a kolozsvári Filharmóniával és további számos zenei projekt fűződik a nevedhez. (Nép)zenészként milyennek látod az itteni (néphagyomány szempontjából autentikus) környezetet?

Minden fellépés alkalmával azt tapasztaltam, hogy itt él a népzene, használják, fellépnek zenekarral, viseletbe öltöznek és mindezt rengeteg fiatal teszi. A jelek szerint az előző generációk megtették a dolgukat, a gyerekek tudnak a hagyományokról és élik azokat.

Mik a terveid, helyi tevékenységi és személyes szinten a közeljövőre nézve?

Célom, hogy minél több iskolába eljussak és korosztálytól függetlenül minél több gyereket, fiatalt, igény szerint akár felnőttet tanítsak zenére, táncra. A zene tanulás iránt nem érdekeltek számára pedig zenei, magyar népi kulturális ismeretterjesztő előadások révén hozzam közelebb az ékes, kincses zenekultúrát.

Mit tanácsolnál, illetve milyen tulajdonságokkal kell rendelkezniük azoknak a fiataloknak, akik erre az ösztöndíjprogramba jelentkeznének?

Bárki, aki gyerek, fiatal vagy felnőtt korában jártas volt olyan tevékenységekben, mint például népdalének, cserkészkedés, újságírás, rendezvényszervezés, pedagógia, az megtalálhatja magát ebben a feladatkörben. Az ösztöndíjpályázat segítői profilja tág bárki, aki alaposabban visszanéz a múltjába, kap olyan kvalitást, amellyel megpályázhatja az ösztöndíjat hallottuk Tóth Adorján Mártontól, aki brácsástul rendszeres látogatója a bácsgyulafalvi Kiss Ferenc Általános Iskolának, a Kuckó Gyermeksarok bezdáni csoportjának. Várja, fogadja a meghívásokat, igény szerint kilátogat minden Nyugat-bácskai intézménybe és rendezvényre.

dsc_0022

img_30091

dsc_0444

14991867_1215137961881933_1124608010018785569_n

dsc_0043

 

Kategória: Egyéb | A közvetlen link.