A Magyar Szórvány Napja

A MAGYAR SZÓRVÁNY NAPJA

A Kárpát-medencei Képviselők Fóruma felkarolva Böjte Csaba ferences atya kezdeményezését a magyar Országgyűlést felkérte annak a javaslatnak a beterjesztésére, miszerint nyilvánítsák november 15-ét – Bethlen Gábor erdélyi fejedelem és magyar király születésének napját – a Kárpát-medence szórványmagyarságának napjává. Az Országgyűlés 2015. november 3-án meghozta határozatát, így már tavaly megannyi rendezvény, konferencia, találkozó, de a közmédia egész napos műsorai, tematikus programjai a közös felelősségre, az odafigyelés és törődés fontosságára, a szórványmagyarság közösségeiben folyamatosan teremtődő értékek gazdagságára hívták fel figyelmünket, hívtak a közös ünnepre.

Nem sokkal az Országgyűlés határozatát követően a Magyar Nemzeti Tanács a magyar szórvány napját beemelte a vajdasági magyarság ünnepnapjai és jeles napjai sorába.

A fent leírtak értelmében a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség a Magyar Nemzeti Tanács támogatásával első ízben szervezi meg a magyar szórvány napját a Vajdaságban. Az ünnepi rendezvényt 2016. november 14-én, hétfőn 17.00 órai kezdettel rendezzük meg Kupuszinán (Bácskertesen), a Petőfi Sándor Művelődési Egyesület székházában (Apatini út 1.).

A program első felében tanácskozás keretében értékelik az elmúlt időszak tevékenységét, munkáját a kisoroszi, muzslyai, székelykevei, temerini és zombori központtal működő szórványközpontok vezetői és munkatársai, továbbá a Petőfi Sándor Program vajdasági ösztöndíjasai, ugyanakkor a jövőbeni tervekről és a szórványban élő magyarság esélyeiről, lehetőségeiről hallhatunk előadásokat. A rendezvény ünnepi műsorral zárul.

Bízva a részvételükben maradok kiváló tisztelettel:

Szabadka, 2016. november 9.

Dudás Károly elnök

vmmsz_logo_negyzetes

 

 

Kategória: Egyéb | A közvetlen link.