Az árvíz évfordulója – GOMBOS

Június 24- én tartották az 1924- es gombosi árvíz 100. évfordulóját. 

A program misével kezdődött a helyi Szent László király templomban, ft. Verebélyi Árpád címzetes prépost vezetésével, majd megemlékező műsor zajlott és helytörténeti kiállítás nyílt a kultúrotthonban. Dr. Német István nyugalmazott fogorvos mondott emlékezést és  megtekinthették Bálint Német Bence, többszörösen díjazott fiatal alkotó, Földhözragadt című kisfilmjét, Német doktor úr szereplésével.    

-Amikor a mai embert próbáljuk szemlélni, akkor azt látjuk, hogy a bajban nagyon sokszor azt a megoldást látja, hogy ökölbe szorítja a kezét és káromkodik. Ám a régi, a hitéből élő embernek az volt a magatartása, hogy amikor baj volt, a mellét verte és a Jóisten oltalmát kérte és mindig ott volt az ajkán, hogy ,,Szűzanya, Mária, segíts!” Ez a Duna mentén élő kis közösség már az 1300-as évek óta azzal a problémával küszködött, hogy vagy kiöntötte a Duna, leégett, vagy jött a különböző pestis járvány és újra kellett építeni mindazt, amit felépítettek azelőtt. Ezt a fajta, az újrakezdéshez szükséges erőt mindig a hitükből tudták  meríteni. Ezeknek az embereknek, akiket 100 évvel ezelőtt kiöntött a Duna Gomboson, ez a hit adott erőt ahhoz, hogy itt maradjanak. Továbbá azon a helyen, ahol mindenük megvolt, de egy éjszaka alatt semmijük nem maradt, ott újra tudtak kezdeni, építkezni. Amikor megemlékezünk ezekről az emberekről, akkor ezt a lelkesedést próbáljuk szemlélni, hogy mi volt az a megmaradni, élni akarás, amellyel ők nekiálltak ennek a nagy munkának. Hittek abban, ha ők akarják, akkor  Jóisten ad erőt ahhoz, hogy ezt a jóakaratot meg tudják valósítani. Valamilyen szinten ez a fajta hitbéli, emberi, gombosi magatartás ad programot, szerintünk a holnap építéséhez is- hallottuk Verebélyi atyától, aki egyben a helytörténeti kiállítást is megnyitotta.

Dr. Németh István felidézte emlékeit, illetve az elődök elmeséléseiből anekdotázott:

-Apai nagyapámék házát mindkétszer elvitte az árvíz, 1924- ben és 1926- ban is. 1925- ben újra felépítettek egy házat, amelyet a ‘26- os árvíz ismét elvitt. Ez volt az ő tragédiájuk. Ráadásul 1925- ben mindent elvert a jég. Ez is hozzátartozik a történethez, hogy komplexitásában láthassuk a helyzetüket, amiben voltak. 

Szemléletes még a csősz esete, aki kint tartózkodott a rétben, amikor jött a szökőár szerű víz. A csősz felmászott egy nagy nyárfára és több napig ott tanyázott. Volt puskája, így hát  lövöldözött, hogy felhívja magára a figyelmet, annak érdekében, hogy jöjjenek kimenteni csónakokkal, de nem mert senki odamenni, annyira felgyülemlett a víz, kocsikat is felfordított. 

Öregapám gátőr volt és az őrházacska, amelyben ők laktak, lent volt a töltés lábánál és azt elöntötte a víz. Ekkor készítettek, úgymond kis indián kunyhókat, wigwamokat, ott vészelték át az egész nyarat, amíg vissza nem vonult az ár. A másik érdekesség pedig, hogy amikor a víz kimosta a homokot, akkor keletkezett a strand nevű szakasz és azt az óriási mennyiségű homokot, amelyet a víz a tóból kimosott, lerakta a földre, a többi területre. Ennek következtében annyi homok összegyűlt, hogy évekig, évtizedekig onnan hordták a homokot, még a szomszédos településekről is- mesélte Német doktor úr.  

Bóka Olivér, a Helyi közösség Tanácsának alelnöke a következőképp  méltatta az emlékezés jelentőségét: 

-A szentmisével egybekötött megemlékezés nagyon jól sikerült, elégedettek vagyunk. Sok ember eljött, de ekkora tömeget vártunk is, hiszen a gombosiak értékelik és tisztában vannak vele, hogy a ‘24- es árvíz 100. évfordulója az egész közösségünket és múltunkat meghatározta. Az emlékezés ötletadója a plébános úr volt és a helyi civil szervezetek képviselőivel, az egyházközösség tagjaival együtt alkottuk meg ezt a rendezvényt. Főként mi, fiatalok állítottuk ki ezeket a képeket, tárgyakat. A kiállítás nemcsak az árvízről szól, hanem az 1920- as évek gombosi emberének a mindennapjairól is ,,mesél”- ecsetelte az alelnök, aki mondandójában kitért a közelgő, Szent László-napi búcsú ünnepére is. Elmondta, június 29- én egy zenés, népviseletes felvonulásra, műsorra kerül sor, helyi és környékbeli csoportok részvételével. A műsort a kultúrotthon melletti játszótéren szabadtéri mulatság követi. Másnap, vasárnap pedig 10 órakor kezdődik az ünnepi szentmise.     

Kategória: Egyéb | A közvetlen link.