Mezőgazdasági lakossági fórum Kupuszinán

A Vajdasági Agráregyesületek Szövetsége szervezésében március 12- én Lakossági fórumot tartottak Bácskertesen (Kupuszinán) a Petőfi Sándor Művelődési Egyesület könyvtártermében. A témák között szerepeltek a mezőgazdasági aktualitások, a várható tartományi pályázatok.    

Az  előadóktól, Juhász Attila mezőgazdasági államtitkártól, Ótott Róbert, tartományi mezőgazdasági titkárhelyettestől származó információk iránt sokan érdeklődtek.

Ótott Róbert, amellett, hogy a tartományi mezőgazdasági titkárság által, az elmúlt hét folyamán kiírt, három nagy csoportba sorolható (feldolgozás, eszközbeszerzés, állattenyésztés) pályázatról mondott el praktikus részleteket, hangsúlyozta:

-A három nagy pályázati kiírás az előző évekhez képest kilenc pályázatot ölel fel és összesen  600 millió dinárt tesz ki. Egészen április 5.-éig tudnak majd a gazdák pályázni ezekre. 

A Vajdasági Magyar Szövetség agrár-csapata azt tűzte ki célul, hogy első kézből, hitelesen tájékoztassa a gazdákat. Természetesen az információ átadáson túlmenően mindig meghallgatjuk a gazdák igényeit, kéréseit, meglátásait. Mindez bennünket munícióval tölt fel, ezáltal még hatékonyabban tudjuk az ő érdekeiket képviselni a kormányzatban. Nem utolsó sorban ezeknek a támogatási lehetőségeknek a feltételeit tudjuk olyan módon alakítani, ami a gazdálkodóknak legjobban megfelel. 

Ami még tartományi szintről vár a gazdákra, az az öntözőrendszerek fejlesztése, a tenyészállat vásárlás és a fiatal gazdák támogatása. Ez a három terület az, amely iránt rendszeresen érdeklődnek a gazdák a lakossági fórumok során. Mindezek valószínűleg április folyamán kerülnek majd kiírásra, szintén egy hónapos határidővel és a gazdáknak lesz lehetőség arra, hogy kellő módon felkészüljenek- mondta a tartományi titkárhelyettes. 

Juhász Attila államtitkár is biztatóan nyilatkozott a lehetőségeket illetően: 

-Beszámolunk azokról az újdonságokról, amelyek a mezőgazdasági minisztérium részéről irányulnak a gazdák felé. Ismertetjük a pályázati lehetőségeket, felhívjuk a gazdák figyelmét, mit érdemes szem előtt tartani a pályázás során. Az aktualitások közül nem maradhat ki a területalapú támogatásokra vonatkozó igénylések átadása, az e-Agrar körüli tudnivalók. Azt a tényt is fontos hangsúlyozni, hogy megemeltük a támogatások összegét és a területet is. Továbbá a napokban meghirdettük a hízó jószágok utáni támogatást. Várjuk a gazdák kérdéseit, felvetéseit, aztán amiket ezeken a fórumokon elmondanak, mindazt megpróbáljuk beépíteni, akár az idei, még ezután kiírásra kerülő pályázatokba, illetve tervezve a 2025- ös költségvetést, szem előtt tartjuk majd- hallottuk az államtitkártól. 

Balog Árpád, helyi gyümölcstermesztő:   

-Ezek a fórumok nagyon célszerűek, tapasztalatcsere szempontjából is. Másrészt olyan újdonságokkal ismerkedhetünk meg, főleg ebben a pályázatokkal teli időszakban, amelyeket maguk a döntésben résztvevők osztanak meg velünk és ezek az információk nem mindig elérhetők az esetleges pályázati felhívásokban. Úgy érzem, sok új tudnivalóval sikerült gazdagodnom, főként az előadás utáni kérdés-felelet rész vonatkozásában- hallottuk a fiatal gazdálkodótól.   

Kategória: Egyéb | A közvetlen link.