Dubacz Éva: Továbbvinni az örökséget, amit ránk hagytak az elődök- A VAJDASÁGI MAGYAR SZÖVETSÉG TARTOMÁNYI KÉPVISELŐJELÖLTJEI-Magyar Szó

Ahogyan köztársasági szinten, tartományi szinten is december 17-ére írták ki az előrehozott parlamenti választásokat. Pásztor Istvánnak, a tartományi képviselőház elnökének elhalálozását követően a legidősebb képviselőt november 6-án megválasztotta a vajdasági parlament házelnöknek. Momo Čolakovićnak már a következő ülésen, november 16-án, lényegében csak egy fontos feladata volt: feloszlatni a tartományi parlamentet és ezzel kiírni a választásokat ugyanarra a dátumra, amikor a köztársasági rendkívüli parlamenti voksolás is zajlik majd. A tartományi parlamentben 120 képviselői helyért folyik a választási megmérettetés, s ahogyan állami szinten, itt is a részarányos elv, vagyis a jelöltlistás szavazás alapján szereznek mandátumot a képviselők. A kisebbségi pártok esetében természetes küszöböt és egyharmaddal növelt kedvezményes szorzót alkalmaznak, a többségi pártok és koalíciók esetében három százalékos a parlamenti küszöb.

Dubacz Éva vízügyi építőmérnök, egy mandátumban volt a Vajdasági Magyar Szövetség tartományi képviselője, amellett elhivatott közösségi ember, saját településén, Bácskertesen (Kupuszinán), a VMSZ Kupuszinai Helyi Szervezetének elnöke, a Helyi Közösség Tanácsának alelnöki tisztségét tölti be. A mérnöknő a szakmai célkitűzések mellett elkötelezett a (nyugat-)bácskai magyar közösségek iránt, szülőfalujában tevékenyen részt vesz a hagyományőrzésben, az eredeti kupuszinai mákos rétesnek az ő keze által is messzire jutott a híre. Dubacz Éva tartományi jelölttel az elmúlt időszak eredményeiről, az elkövetkező évek közösségi kihívásairól beszélgettünk.

Molnár Edvárd felvétele

 Milyen fejlesztéseket, illetve közösségi eredményeket tudhatnak maguk mögött?

–  Mindenekelőtt elmondanám, megtisztelő volt számomra nyugat-bácskai képviselőnek lenni a tartományi képviselőházban. A szórványmagyarság érdekképviselete mellett természetesen a vajdasági magyarság egészének érdekeit is volt alkalmam képviselni, együttműködve a kormány épületében dolgozó VMSZ-es tisztségviselőkkel. Számos lakossági fórumon és rendezvényen alkalmam adódott beszélgetni az emberekkel a problémáikról, ezeket továbbítottam az illetékes titkárságra, megoldási javaslat céljából. Felszólalásaimban mindig rámutattam a mezőgazdasági programok és fejlesztések, illetve pályázatok fontosságára, amelyek a polgárok javát szolgálják.

Ami az Apatin községi fejlesztéseket illeti, a Kupuszinát Monostorszeggel összekötő útszakasz, Zombor és Apatin község egy fontos beruházása, hiszen összeköti a két települést, ezenkívül az apatiniak számára lerövidítheti a magyar, illetve a horvát határhoz való eljutást. Nagyon fontos hangsúlyozni, hogy nem felújított szakaszról van szó, hanem egy teljesen új út épült. Ez a Nagyberuházási Igazgatóság támogatásával jött létre.

 Milyen lehetséges fejlődési irányokat lát előre a vajdasági, azon belül is a nyugat-bácskai magyar közösségek számára eddigi tapasztalatai alapján?

– A jövőben is szeretnénk az itteni magyarság életét megkönnyíteni, még élhetőbbé tenni ezt a vidéket, segíteni a közösségeket a fennmaradásban, a fejlődésben. Mindig is igyekeztem továbbvinni az örökséget, amit ránk hagytak az elődök. Aktív tagja vagyok a kupuszinai Petőfi Sándor Művelődési Egyesület színjátszó csoportjának, és segítem a néptánccsoport munkáját is. Az eredeti kupuszinai mákos rétes készítése pedig a szenvedélyem, általa a gasztronómia eszközével messze földön is jó hírét kelthetem a szülőfalumnak.

Tartományi képviselőjelöltként és a kupuszinai helyi közösség alelnökeként is az emberekkel való folyamatos kommunikációnak, az igények felmérésének eszközeivel az itthon maradást, a szülőföldön való boldogulás előmozdítását tartom a legfőbb feladatnak.

Mindezeket a folyamatokat segítik az érdekképviseletek, mind tartományi, mind köztársasági szinten. Ezért is mindenkit arra biztatnék, menjen el szavazni december 17-én, és leadott voksa által támogassa a VMSZ-nek a vajdasági magyar közösségek érdekében folytatott törekvéseit.

LMT- Magyar Szó

Kategória: Egyéb | A közvetlen link.