,,Feladatunk a vajdasági szórvány erősítése”- Szilágyin tartották a Magyar Szórvány Napja vajdasági központi ünnepséget- Magyar Szó

November 19- én Nyugat-Bácska, azon belül is Szilágyi volt a házigazdája a Magyar Szórvány Napja vajdasági központi ünnepségének, amely a helyi József Attila Művelődési Egyesület kezdeményezésére, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség szervezésében, a Dunatáj Egyesülés Nyugat-Bácska Régiófejlesztéséért ernyőszervezettel közösen valósult meg.

A rendezvény ünnepi szónoka volt dr. Pásztor Bálint, a Vajdasági Magyar Szövetség megbízott elnöke.

Egyebek mellett hangsúlyozta a vajdasági szórványmagyarság megerősítésének fontosságát:

,,Függetlenül attól, hogy Vajdaság mely területén élőkről van- e szó, minden magyar számít és egyetlen magyar sincs egyedül, hiszen ott vagyunk önök mellett a hétköznapokban és az ünnepnapokon is. Ez nem csak a szavak szintjén történik így, hanem a munka terén is. Igyekszünk odafigyelni az önök igényeire, nemcsak az oktatás, a kultúra, nemcsak a különböző identitás megőrzését szolgáló fejlesztések terén, hanem a gazdaságfejlesztés terén is, a mezőgazdasági termelőknek nyújtott támogatások formájában, munkahelyteremtés képében és az infrastruktúra fejlesztés vonatkozásában is. Az utóbbi időszakban itt, Nyugat-Bácskában is sikerült néhány utat olyan állapotúra varázsolni, amely nagyjából a repülőgép kifutópályájához hasonlít és amilyen Bácska egyéb területein sincs sok helyen- ecsetelte a párt megbízott elnöke.

Az ünnepség a tavaly emelt Turul-szobornál kezdődött. Ft. Kurin István, helyi plébános mondott áldást, majd az ünneplő közösség nevében dr. Pásztor Bálint, a Vajdasági Magyar Szövetség megbízott elnöke, Fremond Árpád, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke, Kovács Elvira, a VMSZ alelnöke, Pelt Ilona, a VMSZ Nyugat-bácskai Körzeti Szervezetének elnöke és Dukić Zsuzsanna, a VMSZ szilágyi Helyi Szervezetének elnöke adózott az első világháborúban elesettek nemzetszeretetének emléke előtt.

Ezt követően alkalmi műsort tartottak a helyi Petőfi Sándor ME színháztermében.

A Himnusz közös éneklése után egy perces néma felállással adóztak Pásztor István, a Tartományi Képviselőház és a Vajdasági Magyar Szövetség elhunyt elnökének emléke előtt. Mint elhangzott, Pásztor elnök úr tevékeny gondoskodása nélkül a szórvány közösségek nem járhattak volna, nem csak a megmaradás, hanem a folyamatos fejlődés útján.

Mindenek előtt köszöntötték a vendégeket, dr. Pásztor Bálintot, a VMSZ megbízott elnökét, Kovács Elvirát, a VMSZ alelnökét, Fremond Árpádot, a Magyar Nemzeti Tanács elnökét, Kerekes Józsefet, Szerbia Pénzügyminisztériumának államtitkárát, Sárközi Istvánt, a Magyar Nemzeti Tanács Végrehajtó Bizottságának elnökét, Hugyik Richárdot, a Tanács Végrehajtó Bizottságának művelődéssel megbízott tagját, Tóth Ramónát, a Tanács Végrehajtó Bizottságának nyelvhasználattal megbízott tagját, a VMSZ köztársasági parlamenti képviselő-jelöltjét: dr. Úri Emesét, a Zombori Egészségház igazgatóját, a tartományi képviselőket és tisztségviselőket: Pintér Anna-Máriát, Hugyik Karolinát, Dubacz Évát Kudlik Zoltánt, Pelt Ilonát, továbbá Péter Istvánt, a Dunatáj Egyesülés elnökét, a Szórványközpont-vezetőket, munkatársakat és a Petőfi Sándor Program ösztöndíjasait.

Ünnepi műsor kezdetén Surján Csaba, a József Attila ME elnöke, köszöntötte az egybegyűlteket.

Az ünnepi műsorban fellépett a helyi József Attila ME Búzavirág nevű asszonykórusa és Borvirág férfikórusa, továbbá tánccal a szilágyi fiatalok egy csoportja, szavalatok hangzottak el a zombori Kanyó Tamás és az ürményházi Pintér Amelita tolmácsolásában, a gombosi Kovács Trisztán énekelt, a kupuszinai Molnár Péter népmesét mondott, a nemesmiliticsi Knézi Ramóna citerán játszott, a magyarittabéi Búzavirág Hagyományápoló Egyesület Csavargók néptánccsoportja, a kúlai Népkör Magyar Művelődési Központ néptáncosai, a doroszlói Móricz Zsigmond Magyar Művelődési Egyesület Gyöngyösbokréta Ifjúsági Néptánccsoportja, a palánkai Kék nefelejcs énekcsoport, továbbá a bácsgyulafalvi Petőfi Sándor Magyar Művelődési Egyesület RONTOM BONTOM ALKOTOM színjátszó csoportja tette még emlékezetesebbé a magyar szórvány napjának vajdasági központi ünnepségét.

LMT, Magyar Szó

 
Képek: Dinovizija, Pelt Ilona, Nyugat-Bácska Portál
Kategória: Egyéb | A közvetlen link.