A Magyar konyha napja Palánkán

Második alkalommal tartották meg a palánkai Vecsera Sándor Magyar Művelődési Egyesület szervezésében a Magyar konyha napját a Magyar Házban és annak udvarán.

A minden nemzetiség soraiban nagy népszerűségnek örvendő eseményen bográcsban főtt a paprikás. Kínáltak mindenféle jellegzetes finomságot, úgy mint a rétes, a hájas kifli, a dobostorta, a krumplis tészta, különböző keltek stb. 

Kovačević Gabriella a művelődési egyesület alelnöke, a Vajdasági Magyar Szövetség Helyi Szervezetének elnöke és Faragó Zoltán, a Vecsera Sándor MME elnöke fogadta a vendégeket. Mindketten beszámoltak róla, hogy évente több eseménynek is otthont ad a Szent Antal- templom és Magyar Ház, közelmúltban felújított épülete.

A közösség összejön a vallási ünnepeken, tartanak őszi, majd a farsangi bált is.

Példaértékű lehet, hogy a  kevés számú, ám annál lelkesebb palánkai magyarság rendületlenül őrzi hagyományait, törekszik a fennmaradásra a legnehezebb körülmények között is. 

A Magyar konyha napját kézimunka kiállítás kísérte, amely a Vecsera Sándor MME Árvácska kézimunka csoportjának jóvoltából valósult meg.

Közreműködött a magyarországi testvértelepülés, Mélykút citerazenekara.

Az eseményen jelen volt Pelt Ilona tartományi segédtitkár, a VMSZ Nyugat-bácskai Körzeti Szervezet elnöke és L. Móger Tímea, az MNT tagja. 

A tartalmas, szívmelengető közösségi nap megvalósulását a tartomány és az önkormányzat támogatta.

 

Kategória: Egyéb | A közvetlen link.