Petőfisek jubileumi találkozója Doroszlón- második nap

Április 21- én és 22- én a Petőfi 200 emlékév Mozdulj! Petőfi! nevet viselő vajdasági programsorozatának keretében került megrendezésre a Petőfi-iskolák Találkozója, a Vajdasági Magyar Képző-, Kutató és Kulturális Központ (VM4K) valamint a vajdasági Petőfi Sándor nevet viselő iskolák szervezésében. Az első ilyen jellegű eseményre ötven évvel ezelőtt, Doroszlón került sor és a jubileum apropóján a mostani találkozó házigazdája is az ottani Petőfi Sándor Általános Iskola volt.

Az első napi megnyitó ünnepséget, bemutatkozót valamint a Doroszló-Szentkút Európa-termében zajló magyar nyelv és irodalom meg történelem versenyeket másnap, 22- én kirándulás követte. Az alsó tagozatosokkal, vagyis a képzőművészeti pályázat nyerteseivel kiegészült népes, csaknem 350 fős résztvevő csoport Zombor jellegzetességeit tekintette meg, Pribilla Attila kalauzolásával, továbbá a Bács királyi és érseki lovagvárához látogatott. 

A gyerekek, visszatérve Doroszlóra örömmel számoltak be a kirándulás és a találkozó élményeiről. Sebők Olivér, a hajdújárási Petőfi Sándor Általános Iskola tanulója például az alábbiakat mondta:

-Nagyon tetszett az itteni vendéglátás. Jókat játszottam a barátaimmal, ismerkedtem is és sok újat tanultam, Petőfiről is. Nagyon jó volt a kirándulás, szép volt a vár és a környéke. Emlékezetes élmény marad ez a találkozó, szívesen résztvennék benne máskor is-hallottuk Olivértől.

Lennert Géza az unokáját kísérte el az eredményhirdetésre. A neves fotóművész, a Jó Pajtás egykori szerkesztője sokat mesélhetne a Petőfi- iskolák Találkozójának múltjáról, hiszen előbb, 1979-ben segédoperatőrként, majd tizenhárom alkalommal újságíróként volt jelen ezeken az alkalmakon. A múltbéli és a jelen alkalom közötti párhuzamokról egyebek mellett a következőket hangsúlyozta:

-Kezdetben ez a Petőfi Sándor, a Petőfi-brigád és a Kis Ferenc Általános Iskolák Találkozója volt, fővédnökségét vállalta a Vajdasági Harcos Szövetség. Végrehajtói voltak a Gyermekrádió szerkesztőségének tagjai, Argyelán István akkori főszerkesztővel az élen, továbbá a Jó Pajtás szerkesztősége, Mucsi József akkori főszerkesztő vezetésével. Ezek a múltbéli találkozók is nagyon szépek voltak. Szerveztek versenyeket, ügyességi játékokat, tanulmányi versenyeket, a magyar nyelv mindig fontos, hangsúlyos részét képezte ezeknek az alkalmaknak. A helyszínre érkező tanulók a helyi gyerekek otthonában voltak elszállásolva. Ennek köszönhetően is tartós barátságok szövődtek a résztvevők között. Nagyon örülök, hogy felelevenedett a Petőfi-iskolák Találkozójának hagyománya, hiszen nagyon fontos, hogy a vajdasági magyar gyerekek találkozzanak, ismerkedjenek, tartalmas időt töltsenek el egymás társaságában. Lényeges továbbá a versenyszellem előmozdítása is, amely itt most szintén kiváló módon kap teret- ecsetelte az egykori szerkesztő, a büszke nagyapa. 

A jubileumi találkozó tanulmányi  (csapat)versenyének eredményhirdetésén a gyerekek lelkesen ünnepelték saját eredményeiket és egymás sikereit. 

A Klájó Adrián képzőművész, Kanyó Ervin képzőművész, Szalma Viktória tervezőgrafikus döntése alapján az alsósok rajzversenyének eredményei: 

 1. évfolyam: 1.helyezett: Sörös Dávid (Magyarcsernye)
 2. helyezett: Bugyi Dorka (Magyarcsernye)
 3. helyezett: Horváth Maja (Felsőhegy) és Bíró Levente (Óbecse)

 

 1. évfolyam: 1. helyezett: Bottyán Viola (Magyarcsernye), 2. helyezett: Pakai Domonkos (Óbecse)
 2. helyezett: Huszta Anna (Zenta)

 

 1. évfolyam:1.helyezett: Perdi Anna (Felsőhegy), 2.helyezett: Pekár Balázs (Óbecse)3., helyezett: Barna Elena (Zenta)

 

 1. évfolyam:1. helyezett: Huszár Dániel (Felsőhegy) és Novák Réka (Felsőhegy), 2.helyezett: Tóbiás Leon (Újvidék)3.,helyezett: Dukai Ákos (Zenta) és Takács Luca (Újvidék)

A zsűri: Cvijin Kálmán Zita magyar nyelv és irodalom szakos tanár, Jovánovity Patyarek Réka magyar nyelv és irodalom szakos tanár, Agyánszki Máté történelem szakos tanár, Baráth Gergely Gábor történelem szakos tanár döntése alapján a következő eredmények születtek: 

Dobogós csapatok magyar nyelv és irodalomból:

 1. helyezett: Petőfi brigád (Királyhalom)
 2. helyezett: Pontrablók (Kúla)
 3. helyezett: Kihívók (Óbecse)

Dobogós csapatok történelemből:

 1. helyezett: Királyhalmi honvédek (Királyhalom)
 2. helyezett: Setőfi Pándor (Kúla)
 3. helyezett: Petőfi haverjai (Zenta)

Az összesített (magyar nyelv és irodalom, valamint történelemből) pontok alapján a legjobb csapatok:

 1. helyezett: Küszöb (Felsőhegy)
 2. helyezett: Mókai Jór (Kúla)
 3. helyezett: Forradalmárok (Újvidék)

Az eredményhirdetés előtt a doroszlói Petőfi Sándor Általános Iskola két tanulója, Király Elíz és Glumičić Leila énekes-zenés produkcióját tekinthették meg az ünneplők. Felkészítőjük Csernicsek Edvin volt. 

A Petőfi-iskolák találkozója ezzel nem ért véget, habár a diákok és tanáraik már hazautaztak Doroszlóról! Minden diák, aki továbbjutott a doroszlói találkozóra, májusban el fog látogatni Kiskőrösre, a Petőfi Sándor Emlékház és Múzeumba, hogy személyesen is megnézze, hol született a költő, akiről annyit tanultak, és akiről iskolájuk is a nevét kapta.

Kategória: Egyéb | A közvetlen link.