Mezőgazdasági és sajtó-információk első kézből

Március 20- án Mezőgazdasági lakossági fórumot és Magvető-élőújságot tartottak a doroszlói Móricz Zsigmond Magyar Művelődési Egyesületben.

Szó volt az aktuális támogatásokról, a pályázati kiírásokról, az eAgrar rendszerről, továbbá bemutatták a Magyar Szó napilapot és annak Magvető nevű mellékletét.

A házigazdák képviseletében Csernicsek József a művelődési egyesület elnöke köszöntötte a  szép számmal összegyűlt érdeklődőket, a közreműködőket: Ótott Róbert tartományi mezőgazdasági titkárhelyettest, Újvári Zsombor köztársasági parlamenti képviselőt, Pilin Endre falugazdászt, Máriás Endrét, a Magyar Szó főszerkesztő- helyettesét, Varga Attilát a Magvető mezőgazdasági melléklet szerkesztőjét, L. Móger Tímeát, a Magyar Nemzeti Tanács tagját, a Magyar Szó külső munkatársát. A további vendégeket: Dubacz Éva tartományi képviselőt, Pelt Ilona tartományi segédtitkárt, Nagy Miklóst, a Vajdasági Agráregyesületek Szövetségének elnökét, a napilap és az Agráregyesület Szövetségének jelenlévő munkatársait. 

Máriás Endre főszerkesztő- helyettes ismertette a napilap működését, az olvasottsági statisztikákat, a gazdag és színes mellékleteket, továbbá szólt a Magyar Szó különböző kiadványairól is.

L. Móger Tímea nyugat-bácskai külső munkatárs a szórványban végzett újságírói munka mikéntjét taglalta.

Varga Attila, a Magvető mezőgazdasági mellékletének szerkesztője a közönség, a közösség figyelmébe ajánlotta, egyrészt a keddi Magvető mellékletet, másrészt a Magyar Szó Szórványlétben 2. című kiadványát, amelyben megtalálható Németh Zoltán Aranytollas életműdíjas újságíró doroszlói faluriportja is. Varga Attila szólt arról, hogy Doroszlón a Press International cég terjeszti a napilapot. Havonta mintegy 200 Magyar Szó kel el faluszinten. Minden napos előfizető egy van, keddi előfizető, valószínűleg a keddi Magvető miatt, szintén egy. 

-Nem titok, azért járjuk a vajdasági magyar településeket immár tizenhat éve, hogy olvasókat szerezzünk. Nemcsak, hogy szerezzünk olvasókat, hanem meg is tartsuk őket. Ez nehezebb, hiszen ismerjük az aktuális problémákat. Tudjuk, hogy az internet lassan kiszorítja az írott sajtót. Megvan viszont a műfaji előny is, az elmúlt, csaknem két évtized alatt 200 élőújságot tartottunk, nemcsak a melléklettel, hanem a Magyar Szó tartott élőújságokat még mielőtt a Magvető indult volna. A melléklet indulásának a dátuma 2007 szeptembere. Egy győztes Európai Uniós pályázatnak köszönhetően tudtuk a lapnál újraindítani a mezőgazdasági mellékletet. Minden év tavaszán tartottunk, nyereményjátékkal egybekötött élőújság sorozatot. A beküldött nyereményjáték borítékok számunkra bizonyítványt jelentenek, több ezer boríték érkezik be ugyanis. Minderre idén is van lehetőség, április folyamán fogadjuk az összegyűjtött szelvényeket. Április végén, Kúlán lesz a gála, ott sorsoljuk majd ki a nyereményt. 

Ami melléklet szerkesztési koncepcióját illeti, a támogatásokra vonatkozó információk közlése és az itteni mezőgazdasági helyzet felvázolása mellett, igyekszem a magyarországi fórumokon keresztül bekapcsolódni a világfolyamatokba is, majd mindezt megosztani az olvasókkal- hallottuk a szerkesztőtől. 

Újvári Zsombor köztársasági képviselő az alábbiakat hangsúlyozta: 

-A választópolgárokkal és az illetékes szakmai szervekkel való kapcsolattartásnak köszönhetően eljut hozzánk sok olyan módosítási javaslat, meglátás, amelyet aztán a későbbiek folyamán elő tudunk terjeszteni. Úgy gondolom, akkor tudunk mi is jól dolgozni, ha sikerül egy kölcsönös kommunikációt kialakítani az emberekkel. 

Az idei évben meg lett növelve a minisztériumi költségvetés, 80 milliárd dinárra. Elő van látva, hogy a tavaly és tavalyelőtt elmaradt támogatásokat beütemezik, kifizetik majd a mezőgazdaságban résztvevőknek. 

Ami az eAgrar rendszert illeti, elmondható, a  21. század magával hozza az informatikai fejlesztéseket és én nagyon örülök neki, hogy a mezőgazdaságot is ,,utolérte” az informatikai innováció, ahogyan az elmúlt években a gazdaság, illetve az állam egyéb területeire is beszivárgott a digitalizáció. Azt kell mondjam, hogy ezek a technológiák, ha okosan használjuk őket, rendkívül hasznosak tudnak lenni. Azt gondolom, az eAgrar egy olyan újítás, amely elősegíti, megkönnyíti majd a gazdák mindennapi adminisztrációját. Sokan idegenkednek a számítógéptől, a telefontól, mégsem kell megijedni, hiszen mindez nem a termelők ellen jött létre, hanem éppen őket szeretné segíteni ezáltal a Minisztérium, a mindennapi boldogulásban- hallottuk a köztársasági képviselőtől. 

Ótott Róbert tartományi titkárhelyettes a pályázati lehetőségekről beszélt. Egyebek mellett a következőket mondta:

– A tartományi mezőgazdasági titkárság általában az év elején megjelenteti a pályázati kiírásait. Idén kicsit késtek ezek a kiírások, körülbelül egy hónapot, de arra számíthatnak a gazdák, hogy minden már meglévő vagy majd kiírásra kerülő pályázat egy hónapon át nyitva lesz. A tartományi titkárság költségvetése, ahogyan a minisztériumi is, nagyobb mint a tavalyi évben volt, 10,2 milliárd dinárt tesz ki. Mindez azt eredményezi, hogy minden olyan támogatási vonal, amelyet a gazdák megszoktak, az idei évben is jelen lesz. Lesznek olyan új kiírások is, amelyeket eddig a titkárságnál nem tudtak használni a gazdák. Ilyen például a tenyészállat vásárlás, amely az elmúlt hétvégén jelent meg. El kell mondani, hogy a titkárság általában eszközfejlesztéseket hajt végre, ebben tud a gazdáknak segíteni. Mindez azért nagyszerű, mert kiszámíthatóan évről-évre tudnak ezekre a kiírásokr, pályázatokra számítani. 

Körülbelül tíz nappal ezelőtt nyitottuk meg az első ilyen kiírásunkat, méhcsaládok vásárlására, kaptárak, méhészeti eszközök vásárlására. 60 vagy akár 70 százalékos költségvisszatérítést is tudnak igényelni itt. Ezen túlmenően a fóliasátras termelésben dolgozók szintén pályázhatnak, 90 millió dináros keretösszeggel, ugyancsak az előbbihez hasonló költségvisszatérítési százalékkal számolva. A fiatal gazdák start up támogatása fontos az idén is. Minden olyan fiatal gazda, aki az elmúlt egy éves időszakban regisztrálta a gazdaságát, az tud ennél a kiírásnál pályázni. 90 százalékos támogatás intenzitást ad a titkárság, maximálisan másfél millió dinár összegig. A fiatal gazdák támogatásnál állatállományt lehet vásárolni, többéves ültetvényeket telepíteni, méhészettel lehet elkezdeni foglalkozni. Vajdaság szerte évről évre csökken a bejegyzett agrárgazdaságok száma, éppen ezzel az intézkedéssel próbál a titkárság ezen a csökkenésen enyhíteni. Arról lehet beszámolni, hogy ennek a kiírásnak köszönhetően éves szinten 200-250 újonnan bejegyzett gazdaság van Vajdaságban. Mindenki tudja, milyen volt a 2022- es év, csapadékhiányos, aszályos, száraz időszakról beszélünk. Pontosan ezért idén is megjelentettük az öntözőrendszerek fejlesztését. Fontos azt elmondani, hogy az öntözőrendszeres tartományi pályázatnak a legnagyobb a keretösszege, 370 millió dinár. 

Az organikus termelés támogatása szintén ebben az évben is jelen van. Továbbá gyümölcsösök és szőlőskertek fejlesztésére, kerítések, jégvédőhálók, oszlopok beszerzésére és egyéb a gyümölcsösökben használatos eszközök beszerzésére tudnak a gazdák pályázni. 

Az említett új kiírás, az állatállomány vásárlása esetében a keretösszeg 150 millió dinár. Itt elsősorban tejhasznosítású üszőkre, tehenekre lehet pályázni vagy kocasüldőkre. Tudjuk, milyen helyzetben vannak az állattartók és úgy gondoljuk, állatállomány vásárlásával és annak fejlesztésével hatékonyan segíthetjük őket- mondta el Ótott Róbert titkárhelyettes. 

Pilin Endre falugazdász Doroszlón szerdánként 9 óra és fél 12 között a Helyi közösségben fogadja az ügyfeleket, minden a mezőgazdasággal kapcsolatos kérdésben, ügyintézésben számíthatnak rá. A fórumon a falugazdász beszámolt az eAgrar rendszerhez való csatlakozás terén tapasztaltakról. Biztatta a gazdákat, bátran fogjanak bele, folyamatában tanulható és szakszolgálatuk mindenfajta segítséget megad hozzá. Kezdeti tapasztalat, hogy digitális rendszerhez való csatlakozás folyamata átlagosan 30- tól 90 percet vehet igénybe. Adódhatnak még elakadások a rendszerben, de érdemes türelmesnek lenni, hasznos digitális fejlesztésről van szó.

A fórum végén a közreműködő vendégek megválaszolták a hallgatóság kérdéseit.

A programot Garbac Sarolta, a Magyar Szó újságírója vezette. Jelen volt Bágyi Sándor, a terjesztőosztály munkatársa, akinek segítségével a helyszínen fellapozhatták, illetve megvásárolhatták a napilap kiadványait. 

A művelődési műsorban fellépett a Móricz Zsigmond MME kis néptánccsoportja, Gyurgyevics Leonóra vezetésével, továbbá szavalattal Holló Olga, aki Turkál Marianna tanítványa, Glumičić Lora és Kálóci Edvárd, akik Hegedűs Erika, illetve Gellér Márta diákjai.

Fuvolán játszott Glumičić Leila, megzenésített Fehér Ferenc- versek előadásával közreműködött Dosztán László zenész. 

Ótos András fotói

Forrás: Magyar Szó- GALÉRIA

Kategória: Egyéb | A közvetlen link.