,,Megtartó erő vagyunk”- Városnapot ünnepelt a zombori magyarság

1749. február 17- én Mária Terézia városi rangot adományozott Zombornak. Erre emlékezve február 19- én immár ötödik alkalommal szervezett Városnapi ünnepséget a Vajdasági Magyar Szövetség Nyugat-bácskai Körzeti Szervezete. Az esemény helyszíne a Magyar Polgári Kaszinó volt. 

A Himnusz éneklés után Pelt Ilona a VMSZ Nyugat-bácskai Körzeti Szervezetének elnöke köszöntötte az ünneplő közösséget, a vendégeket: Kovács Elvirát, a köztársasági parlament alelnökét, a VMSZ alelnökét, Kabók Erikát, a Magyar Nemzeti Tanács Végrehajtó Bizottságának tagját, Kudlik Zoltán tartományi segédtitkárt, a helyi tisztségviselőket, az intézmények vezetőit. 

Köszöntő beszédet mondott Jankovich Szilárd, Zombor város nemzeti kisebbségekkel és vallási közösségekkel megbízott tanácsosa, a VMSZ bácsgyulafalvi Helyi Szervezetének elnöke.

Egyebek mellett hangsúlyozta:

,, A 2022- es év bizony próbára tett bennünket, hiszen eltérően az előzőekhez, egymást érték a különböző aktivitások: referendum, parlamenti, köztársasági elnök választás, népszámlálás és nem utolsó sorban a kisebbségi Tanácsok megválasztása. Ez emberfeletti munkát, kitartást és türelmet igényelt. Elképesztően nagyok voltak az elvárások, de most már tudjuk mindenki szívvel – lélekkel odatette magát, hogy magyarságunk további legitimitása megmaradjon.

Városi, tartományi és köztársasági pályázatokon keresztül sok polgárnak és intézménynek tudtunk segíteni, megoldani a több éves lemaradásokat.

Terveink között szerepelnek az infrastrukturális fejlesztések, további utak felújítása és a megfelelő minőségű ivóvíz biztosítása minden polgár számára a zombori önkormányzat területén. Kiemelném ezen célok sorában a Béreg és Nákófalva közötti négysávos gyorsforgalmi út kiépítését, ami a közeljövőben kezdődik. Elkészült Béreg és Hercegszántó közötti határszakaszra vonatkozó projektdokumentáció, amely határátkelőn ezáltal lehetőség lesz teherforgalom lebonyolítására is. Elkészült az Apatin- Kupuszina út, a felújítás idén folytatódik Monostorszeg felé. Nagyon fontos továbbá, hogy felújítás alatt áll a Zombor és Verbász közötti vasútvonal is. 

Elindítottunk egy egészségmegőrző programot, amellyel falvakra látogatnak ki szakembereink, így helyben tudnak segíteni a rászorulóknak, az idősödő családoknak. 

Folyamatosan bővítjük a Falugazdász hálózatot, amely lassan minden nyugat-bácskai településen elérhető lesz. 

Folyamatban van egy közintézmény alapítása, ez a Város költségvetésének állandó tétele lesz. Ez egy teljesen magyar érdekeltségű intézmény, segíti és könnyíti majd az elvégzendő feladatokat megoldani, legyen az kultúra, oktatás vagy sok egyéb, ami bennünket, magyarokat összetart és megtart.”

Kovács Elvira, a VMSZ alelnöke felelevenítve Zombor történetének jelentős fordulót, elismerő szavakkal üdvözölte az ünneplő közösséget, a helyi magyar érdekképviselet által elért, a vajdasági magyarság egésze szempontjából is jelentős eredményeket, célkitűzéseket.

Egyebek mellett az alábbiakat emelte ki:

,,Fontos, hogy a Vajdasági Magyar Szövetség tagjaiként azon dolgozzunk, hogy folyamatosan erősítsük és fejlesszük kulturális, tájékoztatási, tudományos valamint sport- és ifjúsági szervezeteink hálóját, magyar nyelvű óvodákat és iskolákat nyissunk meg, harcoljunk minden egyes magyar gyermekért, családért, közösségünkért.”

Az színvonalas műsorban fellépett a kupuszinai, Magyar Életfa Díjas Csizmadia házaspár, Anna és János, a zombori Orsovai Hedvig zenei géniusz, zongora- és énekművész, komponista, a bezdáni Nikola Čutura orgonaművész, zenepedagógus, a szilágyi Francia Henrietta többszörösen díjazott szavaló, a zombori Szladek Vince versmondó, aki Herceg János zombori akadémikus író prózaversét tolmácsolta.

Az ünnepi műsort Kanizsai Tamás vezette.

Stock János fotói

Kategória: Egyéb | A közvetlen link.