Egyedülálló egészségügyi akció a falvakban

Február 8- án fontos, figyelemre méltó és egyedülálló egészségügyi akciót indított el a Zombori Egészségházak, Zombor város támogatásával. Annak érdekében, hogy a diagnosztikai vizsgálatokat elérhetőbbé tegyék, vagyis közelebb hozzák a falvakban élő, azt igénylő emberekhez a bezdáni rendelőben a háziorvos által javasolt pácienseken hasi valamint pajzsmirigy ultrahangot, szükség esetén mell ultrahangot, teljes vérképet, EKG- vizsgálatot végeztek. A további településekre is kiterjedő, sorozatosra tervezett akcióról Dr. Úri Emese, a zombori Dr. Đorđe Lazić Egészségügyi Központ vagyis az Egészségház igazgatója a következőket nyilatkozta:

A zombori Egészségházon belül az elmúlt két évben kifejezett súlyt fektetünk arra, hogy a falusi ambulanciákat ellássuk felszereltséggel és továbbképezzük az ottani szakembereket. Mindezt úgy tudtuk véghezvinni, hogy projektben résztvett Zombor város, egy betegszállító kocsit vásárolt az Egészségház számára. Ezt tulajdonképpen arra használjuk, hogy az eszközöket, illetve szükség szerint a mozgásképtelen pácienseket is kiszállítsuk a falusi Egészségházakba. Tulajdonképpen mindezzel közelebb hozzuk a diagnosztikát, az eszközöket, a szakembereket a betegekhez. Ugyanakkor, aminek nagyon örülünk, hogy a fiatal kollégák kifejezetten érdekeltek abban, hogy továbképezzék magukat. Minderre szintén előre látunk már eszközöket, tehát, hogy különböző ultrahangos képzéseket tudjanak elvégezni, annak érdekében, hogy ők helyben is el tudják végezni, ezeket a ma már alapszintűnek számító kivizsgálásokat.
Az ultrahangos gépet, amely hordozható, összepakolható, a tartománytól kapott támogatási forrásokból vásároltuk. Azt gondolom, hogy mindez egy jelentős összefogás eredménye és az egészségügyi program látogatottságát tekintve elmondható, érdemes arra, hogy folyamatosan végezzük.
Ezáltal azokhoz a betegekhez igyekszünk eljutni, akik valamilyen oknál fogva nem tudták időben elvégeztetni a vizsgálatokat, szűrés, illetve egyéb tekintetben.
Ugyanakkor az Egészségház egyik szakképzett nővére is jelen van most Bezdánban és a cukorbetegek speciális lábvizsgálatát végzi. Erre ugyanis még a szakrendelőkben sincs lehetőség, időszűke miatt, holott ez lehetővé teszi, hogy időben be tudjuk mérni a cukorbetegek állapotát, veszélyeztetettségi szintjét.
Első körben úgy láttuk elő, hogy a Zombor környéki nagyobb falvakat járjuk be. Bezdánnal kezdtük, a következő héten Sztapár majd tovább Nemesmilitics, Őrszállás és Kerény kerül sorra. Később szükség szerint a kisebb falvakat is meglátogatjuk. Most egyelőre úgy csoportosítottuk a vizsgálatokat, hogy a környező kisebb falvakból is eljönnek e célból a betegek. Ez mindenképpen örvendetes, hiszen így annál gyorsabban, közelebbi módon el tudják végezni a vizsgálatokat, mintha Zomborba, a kórházba jelentkeztek volna be.
Tehát nem az utcáról jönnek a betegek, akik már esetleg sokadszor jártak ilyen jellegű vizsgálaton, hanem azok kerülhetnek sorra, akiket a helyi kezelőorvos utalt, javasolt és igenis régóta szükségük van ilyen vizsgálatra.
Kosanović Nagy Antónia, Zombor városi tanácsos elmondta, a város és a lakott területek egészségügyi ellátásának javítása érdekében Zombor város az elmúlt három évben három fontos programot támogat a Dr. Đorđe Lazić Egészségügyi Központon keresztül. Ezekről szólva hangsúlyozta az alábbiakat:
Így a fogak egészségének javítása érdekében az Egészséges fogat mindenkinek program keretében kilenc darab fogorvosi széket vásároltunk teljes felszereléssel. Továbbá a Professzionalitás és felszereltség mindenkinek elnevezésű programon keresztül tavaly egy komplett felszereltségű egészségügyi járművet- mentőautót vásároltunk az Egészségháznak, amellyel ma el tudták hozni Bezdánba a szakmai vizsgálatokhoz szükséges eszközöket.
Zombor város az elmúlt évben nagy erőfeszítéseket tett az infrastruktúra fejlesztésére is. Befejeződött a zombori egészségügyi központ rekonstrukciója, majd négy lakott településen: Kerényen, Doroszlón, Regőcén rendelőt újítottunk fel. Célunk, hogy a közeljövőben ez a folyamat minden lakott helyen végbemenjen és ezzel hozzájáruljunk ahhoz, hogy az orvosok és lakosok jobb feltételekkel rendelkezzenek, mind a munka, mind pedig a vizsgálatok terén.
A bezdáni programtájékoztatón jelen volt még Jankovich Szilárd, Zombor városi tanácsos, Pribilla Attila, Zombor város segédpolgármestere, Csapó Judit, a zombori VKT képviselője.
Kategória: Egyéb | A közvetlen link.