Várja a tanulókat a magas szintű tudást, ösztöndíjat biztosító intézmény

Nyílt napot tartottak a zombori Veljko Petrović Gimnáziumban, az intézmény magyar tagozatának népszerűsítése céljából. 

A tanulókat, az érdeklődő fiatalokat, a pedagógusokat és a vendégeket Dušan Misković igazgató, továbbá Szenn Andor igazgatóhelyettes köszöntötte. A tájékoztató eseményen jelen volt Szakállas Zsolt tartományi oktatási tartományi oktatási, jogalkotási, közigazgatási és nemzeti kisebbségi-nemzeti közösségi titkár, Varjú Potrebić Tatjana, a Magyar Nemzeti Tanács Végrehajtó Bizottságának oktatásért felelős tagja, Pelt Ilona tartományi segédtitkár, Pribilla Attila, Zombor város segédpolgármestere, Lennert M. Tímea, az MNT tagja. 

Elhangzott, a nap folyamán alkalmat kívánnak nyújtani az érdeklődőknek, a Bácsgyulafalváról, Bezdánból, Gombosról, Kupuszináról, Kúláról érkezett, illetve a zombori fiataloknak, hogy megismerjék az intézményt, annak tanulóit, pedagógusait és mindeközben barátkozzanak is. 

Szenn Andor igazgatóhelyettes prezentáció formájában mutatta be a nagy múltú, 150 éves, tudományos és művészeti területen is eredményes és sikeres személyiségeket kinevelő, az MNT által is kiemelt oktatási intézményt. Megismerhették az általános tudást, magas műveltséget biztosító tanítás menetét, amelynek részét képezik a különböző színvonalas nyelvi kurzusok, választható tudományos tárgyak, sőt az Erasmus cserediák programban való részvétel is. 

Hangsúlyozta, hogy a zombori gimnázium távolabbról, teszem azt Kúláról utazó diákjainak első évben hely biztosított a zombori Diákotthonban. Továbbá, amire semelyik más intézményben nincsen példa, hogy a zombori Veljko Petrović Gimnázium havi ösztöndíjat adományoz majd saját, intézményi forrásból. 

Szakállás Zsolt tartományi titkár elmondta, számukra is kiemelt jelentőséggel bír a zombori gimnázium magyar tagozatának megtartása. Egyebek mellett így fogalmazott:

-A gimnáziumi oktatás, majd az itt tett állami érettségi egy jobb átjárhatóságot biztosít a tanulók számára a felsőoktatási intézmények irányában. Nagyon fontos számunkra, hogy működjenek az oktatási intézményeink, azon dolgozunk, hogy a tanulók jól érezzék magukat bennük, megpróbálunk abban segíteni, hogy tanuljanak, fejlődjenek ezekben az intézményekben-mondta el Szakállas Zsolt. 

Varjú Potrebić Tatjana az MNT nevében egyebek mellett kiemelte, szeretnének mindent megenni azért, hogy itthon tartsák a középiskolás fiatalokat. Ismertette az MNT által biztosított támogatási lehetőségeket, a meglévő és a készülő stratégiában szereplő, leendő ösztöndíj programokat, felvételi előkészítőket. 

A gimnázium vezetése megköszönte a tartomány, a Magyar Nemzeti Tanács és Zombor város hathatós támogatását. Szóltak az intézmény jelenlévő pedagógusai, jelenlegi tanulói, továbbá az érdeklődőkkel, a vendégekkel együtt körsétát tettek a gimnázium patinás épületében. 

 

Kategória: Egyéb | A közvetlen link.