Értékes támogatás a Városi Könyvtárnak

A Magyar Nemzeti Tanács a Bethlen Gábor Alappal együttműködve nagy értékű könyvcsomaggal támogatta a zombori Bielitczky Károly Városi Könyvtárat és annak különböző települési fiókintézeteit. Emellett néhány laptoppal is hozzájárultak a Városi Könyvtár működéséhez. 

Fremond Árpád, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke az átadás alkalmával a következőket hangsúlyozta:

– A könyvek összértéke több mint 1 millió dinár, a csomag összértéke 1,5 millió dinár. Többségében gyermek és ifjúsági kiadványokról van szó, a csomag egynegyedét pedig a felnőtt olvasóknak szánt könyvek teszik ki. 

Azt szeretnénk elérni, hogy minden fiókintézményben a gyermekek, illetve az ott élő magyarság könyvekhez jusson. Tudjuk, a könyvtáraknak rendelkezésre áll egy bizonyos keret különböző kötetek vásárlásához, viszont a kisebbségi nyelvű könyvekből nem tudnak annyit előrelátni, biztosítani, amennyire igény mutatkozik. Mindezért abban állapodtunk meg Nataša Turkićtyal, a zombori Városi Könyvtár igazgatójával, hogy ide, Zomborba a könyvtárba, illetve Bácsgyulafalvára, Bezdánba, Doroszlóra és Nemesmiliticsre, az ottani fiókintézményekhez kerülnek könyvek. 

Nagyon fontos számunkra a szórványmagyarságra való odafigyelés. Az MNT a jövőben is folytatni fogja az ilyen jellegű projekteket.

Ahogyan szintén lényeges a Zombor Várossal és a könyvtár vezetésével való további együttműködés is, ilyen és ehhez hasonló akciók keretében- mondta az MNT elnöke. 

Nataša Turkić, a Városi Könyvtár igazgatója megköszönte a Magyar Nemzeti Tanács nagylelkű támogatását. Továbbá elmondta, nagyon sokat jelent az intézmény számára ez az értékes adomány, ugyanis önerőből nincs lehetőségük elegendő könyvet beszerezni kisebbségi nyelven. Márpedig a magyar kisebbség tagjai vannak legnagyobb számban jelen Zomborban és környékén, ezért is fokozottan fontos számukra, hogy ez az együttműködés él és ilyen hasznos módon jut kifejezésre. A könyvek hamarosan szétosztásra kerülnek, a Városi Könyvtár gyerekrészlegén, illetve a települési fiókintézményeknél. A laptopok úgyszintén nagyban hozzájárulnak majd az intézményen belüli munka  megkönnyítéséhez. A zombori Városi Könyvtárnak több magyar nyelvű munkatársa is van, és az igazgató asszony kiemelte, bízik benne, hogy a továbbiakban folytatódik a Magyar Nemzeti Tanáccsal való gyümölcsöző együttműködés a különböző projektek szintjén. 

Az átadáson az elnök mellett jelen volt az MNT Végrehajtó Bizottságának elnöke, Sárközi István, az MNT alelnöke, Rigó Pál Zsófia, a Végrehajtó Bizottság tájékoztatással megbízott tagja, Kabók Erika, továbbá Lulić Emil, az MNT hivatalának vezetője és Lennert M. Tímea, az MNT tagja. A delegációt fogadták a helyi tisztségviselők, intézményvezetők, közösen tárgyaltak az MNT jogkörébe tartozó helyi vonatkozású feladatokról.

Kategória: Egyéb | A közvetlen link.