Zombor város mintaértékű innovációs projektet indít a hulladékkezelés terén

A hulladékkezelés korunk egyik legégetőbb komplex problémája, amely innovatív megközelítést és sürgős megoldást igényel, hiszen a fenntartható fejlődést és körforgásos-gazdaság modelljét alapvetően meghatározza. Az Európai Bizottság adatai szerint ma az Unió területén élők átlagosan 500 kg szemetet termelnek évente. Az összesen körülbelül 225,7 millió tonna szemét mindössze 48%-a lesz újrahasznosítva. A háztartási hulladék kezelésében nincs egységes gyakorlat az EU-ban: az uniós átlag alapján a háztartási hulladék 24%-a kerül hulladéklerakókba, de van olyan tagállam, ahol ez az arány a 70%-ot is meghaladja. Ennek kezelésében szintén vannak fejlettebb és már idejétmúlt technológiák – utóbbiak a balkáni régióban túlsúlyban vannak. 

Zomborban megvalósulni látszik egy olyan hulladékhasznosító üzem, amely nemcsak a körforgásos-gazdaság alapját teremti meg az innovatív hulladékhasznosítással, hanem azt egy új szintre emeli: energiahordozót állítanának elő a szemétből, amely most az energiaválság időszakában komoly gazdasági értékkel bír.

Ennek lényege az, hogy szemben az EU-ban bevett hulladékkezelési gyakorlattal, amely alapján a hulladékot elégetik (évi 61 millió tonna, a hulladék 27%-a), a Horge Technologies a hulladékból energiahordozót csinál: a normál égetés során energia keletkezik (például hőenergia), ám az energiahordozó azért más és értékesebb, mert az szállítható, tehát földrajzilag nem helyhez kötött (el lehet juttatni más városba), ahol villamos- és/vagy hőenergiaként hasznosítható, mindezek mellett átalakítható más anyagformákká (például hidrogén, ezáltal üzemanyag is lehet), továbbá más hasznos vegyi anyagok alapanyaga is lehet.

A  szerb hulladékhelyzet állapotának felmérését, értékelését és elemzését tartalmazó, különös tekintettel Zomborra koncentráló prezentáció bemutatására október 18- án került sor a zombori Megyeházán, a helyi szakmai illetékesek, tisztségviselők és a Horge Technologies képviselői jelenlétében. 

A technológia sokrétű felhasználási lehetősége kapcsán a Horge Technologies alapító-vezetője, Henger Károly egyebek mellett a következőket nyilatkozta:

-A technológiánk túl azon, hogy minden, a lakosság által termelt hulladékot képes feldolgozni, nem bocsát ki káros anyagokat, például mérgező dioxin nem jut a szabadba, mint például az égetőüzemek esetében, emellett talán a legnagyobb versenyelőnyünk az, hogy mi képesek vagyunk a hulladékból igazi értéket, azaz energiahordozót előállítani, amiből akkor és ott lesz energia, amikor és ahol arra szükség vanhallottuk az igazgatótól.

Kategória: Egyéb | A közvetlen link.