Mátyás nyomdokain, a hely szellemében

Szeptember 30- án a Kuckó Gyermeksarok Mátyás nyomdokain elnevezésű programsorozata keretében Zomborban tartott tanulmányi kirándulást a nyugat-bácskai általános iskolák magyar tagozatos végzősei, illetve hetedik osztályosai számára.  

Kisbuszokkal utaztak gyerekek és pedagógusok a városba, ahol L. Móger Tímea, a Kuckó elnöke és Pribilla Attila segédpolgármester fogadta a csoportot, vezette végig a helyi nevezetességeken. A közös ebéd után megtekintették a Városi Múzeumot és a Duna menti németek életét bemutató Múzeumot. Ezt követően a zombori Moziban A hely szelleme a vásznon címszóval rendelkező vetítésen vettek részt, amelyen a Bácsi vár és a Szerémi borvidék című dokumentumfilmek kerültek bemutatásra. A filmbemutatón jelen volt a történelmi és lírai elemeket is tartalmazó alkotások rendezője, Fejős Csilla. Különös élmény volt a gyerekek és a felnőtt közönség számára is, hogy vetítést követően a neves filmrendező elmesélte a megtekintett dokumentumfilmek keletkezéstörténetét, az örömöket, a nehézségeket, a további bemutatkozási terveket.

A tartalmas nap végén a Kuckó Gyermeksarok elnöke megköszönte mindenkinek a segítséget, a tanulók részvételét, az iskolaigazgatók, a pedagógusok bizalmát, együttműködését és hangsúlyozta az esemény a Tartományi Oktatási Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Kisebbségi- Nemzeti Közösségi Titkárság támogatásával valósult meg.   

Kategória: Egyéb | A közvetlen link.