A világ élvonalában a Holló Company- A doroszlói sertéstenyésztő cég a Magyarország Legszebb Birtoka verseny határon túli kategóriájának közönségdíjasa- Magyar Szó- Hétvége

Hatodik alkalommal osztják ki a Magyarország Legszebb Birtoka díjat. Idén azonban a zsűri az anyaország határain kívülre is kiterjesztette a vizsgálódását és Vajdaságból négy birtokot találunk a jelöltek között. A magyarországi Agrotend csoport és a vajdasági segítőjük, az oromhegyesi  Agrotech vállat listáján szereplő csantavéri Balassa Farm, az ürményházi Bíró Birtok  és a torontálvásrhelyi Gyuricskovity Gazdaság előtt a Határon túli magyar birtok kategória közönségszavazása alapján a doroszlói Holló Company nyert.

 A doroszlói Holló Companyt világviszonylatban a sertéstenyésztés élvonalába sorolják, de a gabonatermesztés terén is a leginnovatívabb cégek közé tartozik, továbbá a hektáronkénti károsanyag-kibocsátás visszaszorításának szempontjából is kiemelkedők a mutatóik. A cég több mint ötven embert foglalkoztat. Jelenleg pedig a Magyarország Legszebb Birtoka 2022 versenyben a legtöbb közönségszavazat megszerzése után, a szakzsűri által kiválasztott négy legjobb között, a Határon Túli Magyar Birtok, vajdasági birtokok kategóriájában indult versenybe a kategóriagyőztes címért.
Holló Ronald együtt irányítja a céget öccsével, Holló Rolanddal
Holló Ronald együtt irányítja a céget öccsével, Holló Rolanddal

 

Holló Ronalddal, a Holló Company igazgatójával a kezdetekről, gazdálkodási innovációról, a jelenlegi világhelyzet állította kihívásokról, a díj(ak) jelentőségéről, tervekről beszélgettünk:

Mi a Holló Company fejlődéstörténete és mit jelent mindez számotokra családilag?

Édesapám, id. Holló Róbert alapított egy céget, több helyi termelővel együtt. Ez volt a Nagyrét Szövetkezet. Ekkor már tudtunk különböző olyan finanszírozásokat nyújtani a termelőknek, amelyek korábban nem voltak adottak. Elkezdtük a kukorica-integrációt, majd ráébredtünk, hogy meg kell építeni a gabonatárolókat, a szárítót. Mindezt már magunk, a családdal együtt hoztuk létre. Tulajdonképpen ezzel megalapítottuk a Holló Companyt. Később kialakítottunk egy kisebb hizlaldát, majd rájöttünk, hogy nehézséget okoz a malacok megvétele. Elkezdtük a kocákkal, majd szépen lassan kinőttük magunkat a kétszáz állatos kis telepből, három évvel ezelőtt, egy 800-as teleppé. 2015-ben megalakult a Topigs Norsvin AIM Doroslovo Mesterséges Sertéstermékenyítő Központ, mely hihetetlen gyorsasággal tesz szert egyre nagyobb piaci részesedésre Szerbiában. A gyors növekedés egyik oka az alapítók és a dolgozók minőség iránti elkötelezettsége. Büszkén mondhatom, egy év alatt annyi süldőt tudtunk eladni, mint az összes konkurens cég egyben a tíz év alatt. 

A sertéstenyésztés mellett a mezőgazdasági tevékenységünk is folyamatos, több mint 1000 hektáron gazdálkodunk. Minél nagyobb gépek vásárlására törekedtünk. Vállaltunk ezért kockázatot is, mivel felismertük, hogy sajnálatos munkaerőhiány van, ugyanakkor alkalmazkodni kell a klímaváltozás okozta, a megszokottól eltérő termesztési módokhoz. Úgy érzem, a sokévi munka és az édesapám által kijelölt út most kezdi meghozni az eredményét. A gyerekeink még viszonylag kicsik, de máris igyekszünk őket ebben a hagyománytisztelő, tudatos szellemben nevelni.

A munkaerőhiány miatt különösen fontos a korszerű gépesítés
A munkaerőhiány miatt különösen fontos a korszerű gépesítés

Hogyan került sor a Magyarország Legszebb Birtoka díjért való versengésre, illetve mik a kritériumok, a megmérettetés célja, hozadéka?

– Megtisztelő, hogy bekerültünk a rangos mezőnybe, hogy a közönségszavazás során mi lettünk a nyertesek. Köszönjük a szavazatokat. Fontos számunkra az anyaország figyelme és megítélése, minden szempontból. Hosszú ideje készültünk rá és bízunk benne, hogy a legjobb formánkat hoztuk. A verseny vegyesen, a szakzsűri döntése és online közönségszavazás által zajlik, több körben. A végső, összesített döntés augusztus végére várható. Az online szavazás abszolút győztese lesz Magyarország Legszebb Birtoka 2022 közönségdíjasa cím büszke birtokosa. Az egyes kategóriák győzteseit a közel 80 fős grémium (szakmai zsűri tagjai, az alapítók képviselője, valamint a kategória támogatójának képviselője) választja ki előszűréssel és a döntősök meglátogatásával. Mindenesetre számunkra máris nagy öröm és megtiszteltetés, hogy a zsűri második körös döntése alapján a Határon Túli Magyar Birtok kategóriában győztesként kerültünk ki és megnyertük a közönségszavazást is.  

A díj célja bemutatni Magyarország mezőgazdasági szépségeit. Azokat a birtokokat, ahol az élelmiszer előállítás alapja történik. Felhívni a figyelmet azokra a gazdákra, termelőkre, akik a profi szakmai munka mellett egy-egy birtok szépségeit is szem előtt tartják.

A rangos díj fővédnöke Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (MAGOSZ) elnöke.

Meggyőződésünk, hogy hazánk agrárkultúrája, szépségei és szakmai színvonala semmiben nem marad el az oly sokszor emlegetett nyugati birtokszépségektől!” Ez olvasható a díj alapítóinak indoklásában. Mindenképpen a helyi értékteremtés és az innováció szempontjából emelik tehát ki a Holló Companyt is. Mit jelentenek a díjak, hol tart jelenleg a cég munkája, fejlesztése és mik a tervek?

– A díjak természetesen nagyon fontosak, önértékelés és a ránk irányuló figyelem szempontjából is. Az évek során olyan rendszert alakítottunk ki, amely megkönnyíti az emberek számára a növénytermesztési és állattenyésztési tevékenységek végzését és jobb keresetet biztosít számukra. Jelenleg több mint 50 alkalmazott dolgozik a rendszerben részt vevő vállalatoknál és gazdaságoknál, akik ezáltal rendszeres jövedelmet és megélhetést biztosítanak családjuk számára.

A díj célja bemutatni Magyarország mezőgazdasági szépségeit. Azokat a birtokokat, ahol az élelmiszer előállítás alapja történik. Felhívni a figyelmet azokra a gazdákra, termelőkre, akik a profi szakmai munka mellett egy-egy birtok szépségeit is szem előtt tartják.

A technológiák tekintetében alkalmazkodnunk kellett a klímaváltozás által előidézett helyzethez. Tény, hogy az idei aszályos év nagyon nagy károkat okozott, viszont igyekszünk innovatívan hozzáállni a helyzethez. Belátjuk, hogy folyamatos változtatásokra van szükség a fennmaradáshoz. Nincs okunk panaszra, ha azt vesszük figyelembe, hogy az elmúlt covidos, csapadékhiányos időszakban a mezőgazdasági cégek 20 százaléka becsődölt. Örülünk annak, hogy a munka folyamatos lehet, és hálásak vagyunk a támogatásokért.

A fejlesztéseinket egyrészt a Prosperitati Alapítványon keresztül valósítottuk meg, ezek között vannak még folyamatban lévő projektumok, továbbá európai uniós támogatások által tudunk fejlődni.

Ami az eredményeket illeti, jelenleg a sertés, a yorkshire-fajták tenyésztése területén a világ öt legjobbja között van a cégünk. Ebben az élmezőnyben a rangsor folyamatosan, percről percre változik, de tény, hogy több mint egy éve a világ élvonalában szerepelünk. Eredményesebbek vagyunk a holland és a dán tenyésztőknél is. A mezőgazdaságot illetően pedig kiemelkedünk a környezetbarát technológiát alkalmazók sorából, a hektáronkénti károsanyag-kibocsátás minimalizálásának terén. 

Most ért be az édesapjuk által megálmodott vállalkozás gyümölcse
Most ért be az édesapjuk által megálmodott vállalkozás gyümölcse

Folyamatosan járunk különböző tanulmányutakra szerte a világban. Legutóbb Amerikában volt szerencsém tapasztalatokat cserélni. Mondhatom, semmivel sem vagyunk lemaradva itthon és Európában a korszerű technológiák alkalmazásának tekintetében…

Jelenleg is folyamatban vannak különböző fejlesztések a cégen belül, várjuk a pályázati pénzek megérkezését.

Rendszeresen szervezünk különböző továbbképzéseket. Megpályáztuk egy edukatív központ létesítését. Doroszlón, az egykori Szövetkezet épülete alakulna át ilyen jellegű, korszerű létesítménnyé. Reményeink szerint ennek jogát mi kapjuk meg, tehát az egész országból a sertés szaporulatra irányuló továbbképzéseket az egyetem ide, Doroszlóra helyezi majd ki.

Cégünkre alapvetően jellemző, hogy igyekszik támogatni a helyi értékeket, civil szervezeteket, egyesületeket. A tavalyi évben tetemes összeget fordítottunk támogatási, közösségi célokra – hallottuk a Holló Company igazgatójától.  

L. Móger Tímea, Magyar Szó- Hétvége

Kategória: Egyéb | A közvetlen link.