,,Család és nemzet a biztos kapaszkodók”

Augusztus 21- èn tartottàk Zomborban a Dunatàj Egyesülès főszervezèsèvel a nyugat-bàcskai Szent Istvàn-napi kenyèrszentelő ünnepsèget.

A Szent Istvàn templomban kenyèrszentelő misèt tartottak, ft. Kurin Istvàn kupszinai ès szilàgyi plèbànos celebràlàsàval, a ft. Drobina Gàbor vezette templomi ènekkar közreműködèsèvel.

Az ünnepnapot megtisztelte jelenlètèvel Balogh György, a Szabadkai Főkonzulàtus konzulja, Dobó Istvàn tartomànyi kèpviselő, Dubacz Èva taromànyi kèpviselő, Pelt Ilona, tartomànyi segèdtitkàr, Dr. Goretić Vàmoser Györgyi, a vàrosi Kèpviselő Testület VMSZ- frakciójànak vezetője, Jankovich Szilàrd vàrosi tanànocsos, tovàbbà Zombori vàrosi tisztsègviselők, egyhàzi mèltósàgok.

Emeltèk az ünnep fènyèt a Somogyi Huszàrok Hagyomànyőrző Egyesülete ès a 7- es szàmú Huszàrezred tagjai, az idei ,,védnök”, Doroszló valamint a többi nyugat-bácskai település népművészeti és egyéb csoportjainak képviselői. 

Ünnepi beszèdet mondott Pèter Istvàn, a Dunatàj elnöke. Egyebek mellett a következőket hangsúlyozta:

,,Úgy 45 éve, kis ministráns koromban azon kuncogtunk az év végi misén, hogy megboldogult Veszelity esperes atyánk minden évben ugyanazt a Tompa Mihály versidézetet mondta el: Pusztulunk, veszünk, mint oldott kéve széthull nemzetünk… 

Aztán tessék, ma én is ezt írattam fel az idei plakátokra. Igen, ki kell mondani, hiszen igaz, mégis biztosan az esperes atya sem gondolta, hogy 50 év után még tudunk tereket megtölteni, még igenis számít a jelenlétünk. Nem csak a múltunk, de a jövőnk miatt is. Valószínűleg olyan változások előtt állok, melyek túléléséhez ösztönösen befelé fordul az ember és rájön, hogy a család és a nemzet a biztos kapaszkodói…”

Az ünnepi műsorban fellèpett a doroszlóiak képviseletében Móger Tímea költő, aki Petőfi, Arany ès sajàt költemènyek ,,katonàs” egyvelegèt hozta és Dosztán László zenész, akinek elődásában Fehér Ferenc, doroszlói kötődésű költő megzenésített verseit és saját szerzeményeit hallhattàk. Tovàbbà Balogh Dezső hagyomànyőrző huszàrkapitàny Kànyàdi Sàndor, az 1848/49- es magyar szabadsàgharc utolsó csatàjànak emlèkère írt versèt szavalta. 

A zombor főutcàjàn törtènő ünnepi menetet, az össztàncot a hagyomànyőrző csoportok mellett a doroszlói ès a kupuszinai Fúvószenekarok tagjai tettèk làtvànyosabbàbbà. 

A közös vacsora a Magyar Polgàri Kaszinó termèben zajlott. A hangulatot a Twins Band biztosította, a doroszlói hagyomànyos üszőpaprikàst Kiràly Gèza főzte.

A rangos ünnepnapot tàmogatta a Magyar Nemzeti Tanács, a Bethlen Gábor Alap, a Tartomànyi Kulturàlis ès Kisebbsègi Titkàrsàgok és Zombor Város. 

A forgalomirànyítàsban közreműködtek a doroszlói Önkèntes Tűzoltó Testület tagjai.

Kategória: Egyéb | A közvetlen link.