,,Önökért vagyunk, álljanak mellénk” – Újraszerveződött a bácsgyulafalvi Önkéntes Tűzoltó Egyesület

Az Önkéntes Tűzoltó Egyesületek, Testületek társadalmi elismertsége és megbecsülése méltán nagy, köztiszteletnek örvendenek közösségeinkben. Ez a helyzet a jelentős múltú bácsgyulafalvi Önkéntes Tűzoltó Egyesülettel is, amely 1911- ben alakult. A hosszú évek során tevékenységében akadtak hullámvölgyek is, de nemrégiben újraszerveződött az Egyesület és belakta az előtte huzamos ideig funkcióját nélkülöző, de teljes felszereltségű Tűzoltó Otthont, felújították a járműveket, tevékenységük ismét rendszeres, dobogós helyen végeznek a versenyeken, jelenleg pedig a tagtoborzáson, a fiatalításon dolgoznak. Július 24- én, vasárnap 17 órától a bácsgyulafalvi futballpályára várják az érdeklődőket, bemutatót tartanak, közelről lehet majd ismerkedni az Egyesület munkájával. A múltról, a jelenlegi munkáról és a tervekről Tápai József elnökkel, Pesti Máriusz alelnökkel és Váci Gáborral, a tűzoltó egység parancsnokával beszélgettünk:

-111 évvel ezelőtt alakult meg a bácsgyulafalvi Önkéntes Tűzoltó Egyesület, a Zombor Város területén elsőként megalapított egyesületek sorában. Mindig is jelentős súlya volt, értéket képviselt a tűzoltóság a faluban. 1936- ban az egyesületnek volt saját Tűzoltó zenekara, mely akkori országos versenyen negyedik helyezést ért el. Továbbá elmondhatjuk magunkról, hogy megőriztük az utókornak az egyesület eredeti zászlaját, 1928- ból. Ezt egy akkori zászlóanya adományozta, Rauth Józsefné Ackermann Krisztina. A zászló egyik felén szerepel az egyesület akkori címere, a másik felén pedig jól látható a tűzoltók védőszentjének, Szent Flóriánnak az ábrázolása, továbbá ötven kis rézlapocska a zászlórúdon, ezeken szerepelnek az akkori támogatók és a környékbeli egyesületek gravírozott adatai. Ez a zászló komolyabb restaurálásra szorul a közeljövőben- mesélte az elnök.

A jelenlegi, stabil helyzet kialakulásáról a következőket nyilatkozta: 

-Feltételezhető, hogy a régmúltban is megélt az egyesület csúcsokat és hullámvölgyeket egyaránt. Az 1990- es éveket követően szintén megjelent egy stagnálási probléma. Az Egyesület akkoriban a Tartományi Nagyberuházási Alap támogatásával teljes egészében felújította a Tűzoltó Otthont. Sajnos azután jött egy törés a tevékenységben, több mint tizenkét évig ez a felújított épület zárva tartott. Az akkori vezetőség munkájában volt egy komoly hullámvölgy…

A tavalyi év folyamán azonban sikerült újjászervezni az egyesületet. Itt meg kell említenem a Helyi közösség volt titkárát, megboldogult Elvegyi Ákost, akinek hathatós támogatásával és többünk segédletével újjá tudtuk szervezni az egyesületet. 

Milyen felszerelésekkel rendelkeznek, illetve miként és milyen források segítségével zajlik a közhasznú munka?

-Jelen pillanatban az egyesület ütőképes, rendelkezünk az alapfelszereléssel, tűzoltó teherautóval. Ami a régi járműveket illeti, van egy negyven éves kamionunk, eredeti gyári állapotában. Szintén idén sikerült felújítanunk egy 2500 literes lajtoskocsit, amit még valamikor lovak húztak. Később ennek elkészítették a traktor vontatású változatát. Aztán most mi darabjaira szétszedtük, új festést kapott, felszereltük szívó-nyomó pumpával, tehát bármikor egy traktorhoz lehet akasztani és önállóan képes tüzet oltani, be tud segíteni a teherautónak. 

Gőzerővel használja a tagság az Otthon épületét. Katasztrofális állapotban kaptuk örökül, egy tetemes összegű villanyszámla adóssággal. Szerencsére a múlt hónap végére mindent rendezni tudtunk. Jelenlegi problémánk, hogy a tűzoltó garázs, ahol a kamion van elhelyezve, a szerencsétlen legalizációs folyamatok során a Város tulajdonába került. Ez azt jelenti, hogy mivel mi teljes mértékben a költségvetésből gazdálkodunk, ezeket a pénzeket nem tudjuk oda felhasználni, hiszen sem tulajdoni, sem használati jogunk nincs a garázs felett. Tehát ennek a dolognak a rendezése még várat magára. Tavaly a Tartomány által kiírt pályázaton az egyesületünk sikeresen pályázott tíz munkaruhára, ezt meg is kaptuk. Idén még ötöt igényeltünk, ennek megérkezése szintén folyamatban van. Van egy nagyobb összegű, előkészített pályázat is, a Köztársasági Belügyminisztérium által kiírt, amelynél idén még nem kerültünk sorra, de bízunk benne, hogy hamarosan realizálódik és felszerelések vásárlására fordíthatjuk majd. 

Egyébként pedig a Város költségvetéséből kiutalt 250 000 dinár jelenti az éves költségvetésünket. Siránkozom ugyan a költségvetést illetően, de fontos elmondani, hogy a tavalyi és az idei évben is számíthattunk a helyi földművesek, a gazdálkodók hathatós anyagi támogatására. Mindez a kölcsönösségen is alapul: együttműködve a Helyi közösséggel, lehetővé tettük számukra, egy ipari kút használatát, permetezés idejére. Ezt úgy hálálják meg, hogy mindenki a saját földterületéhez mérten, önkéntes adomány formájában egy összeggel támogatja a munkánkat. Nagyságrendileg ez mindösszesen 80 000 dinárt tesz ki. Az összefogás némileg megvalósítja szlogenünket is: Önökért vagyunk, álljanak mellénk.

Az Önkéntes Tűzoltó Egyesület besorolása civil szervezet. 48 tagot számlál, ebből huszonhatan a Tűzoltó Egység tagjai. Megvan a korhatár, hogy 55 éves korig lehet valaki tag az Egységben. Ezeknek a tagoknak legkevesebb, hogy a vizsgázott tűzoltói rendfokozatot kell elérni. Bő egy hónapja az egyesületünk tizenöt új vizsgázott tűzoltót jegyez, közülük három hölgy-  hallottuk Tápai József elnöktől.

Milyen jellegű eredményekről, együttműködésekről tudnak beszámolni? 

-A parancsnok, társaival együtt vezeti az egységet. Tavaly a frissen alakult Egyesület a Zombor városi Tűzoltó csapatok versenyén harmadik helyzett lett, a régebbi csapatok részvételével. Idén pedig a frissen vizsgázott tűzoltók alkották a versenycsapat gerincét. Büszkén mondhatom, ők is bizonyították tudásukat, szintén harmadik helyen végeztek a csapatversenyben, Sztapár és Bezdán után. 

Ami a további aktivitásokat illeti, idén eddig három alkalommal volt tűzeset Bácsgyulafalván. Szerencsére kisebb jellegűek voltak, elhárítottuk ezeket. Az aratás ideje alatti ügyeletet tartottuk. Több év kihagyás után a Szent Flórián-napi ünnepség is megszervezésre került, a templomban szentmisével. 

A hagyományos hierarchia részei vagyunk: másik kilenc Zombor városi egyesülettel, testülettel alkotjuk a községi Tűzoltó Szövetséget, amely a Tartományi Szövetség tagja, az pedig az Országosé. Az együttműködés elfogadható színvonalon van a zombori Tűzoltó Szövetséggel- tudtuk meg Váci Gábor egységparancsnoktól.

A közeljövő bővítési terveit Pesti Máriusz alelnök ismertette:

-Elnökségi szinten úgy határoztunk, hogy bevonunk gyerekeket is a tagság soraiba. Ezt megelőzően tartunk egy nyilvános bemutatót, július 24- én, vasárnap 17 órától a futballpályán. Mindenkit szívesen várunk! Bemutatjuk a felújított tartálykocsinkat, az ütőképes teherautónkat, a versenycsapat tagjait. Célunk a tagtoborzás is, megismertetni a tűzoltóság munkáját. 

Reményeink szerint az általános iskolás korosztály tagjainak bevonásával össze tudunk hozni egy fiú és egy lány csapatot. Gondolkodunk egy rövidebb, napközis nyári tábor megszervezésében is a kis tűzoltó tanoncok számára. 

Elégedettséggel tölt el, hogy aki már nem középiskolás, az egyetemista korosztályba tartozó fiatalok zöme is nagy érdeklődést tanúsít az Tűzoltó Egyesület irányában. Sokan nem is tartózkodnak életvitelszerűen a faluban, mégis hazajönnek és aktívan részt vállalnak az önkéntes tűzoltóság munkájában- mondta az alelnök.

Képek: ÖTE- Bácsgyulafalva

 

Kategória: Egyéb | A közvetlen link.