Az őrtállás és a bizalom jelképe

Nyugat-Bácskában június 5- én, Kupuszinán tartották a nemzeti összetartozás napjának központi ünnepségét. A helyi Közössèggel, az Egyhàzközössèggel, a József Attila Általános Iskolával, a falu civil szervezeteivel, egyesületeivel együttműködèsben a GYUSZI, öröksègvèdő civil szervezet főszervezèsèben zajló emlèkezést megtisztelte jelenlètèvel Balogh György, Magyarorszàg szerbiai Főkonzulátusának konzulja, mgr. Hajnal Jenő, a  Magyar Nemzeti Tanàcs elnöke, Dubacz Èva tartomànyi kèpviselő, Pelt Ilona, tartomànyi segèdtitkàrt, a VMSZ Nyugat- bàcskai Körzeti Szervezetènek elnöke, Hercegszántó Polgármesteri Hivatalának képviselői, Varga Gábor polgármester, Péter István, Apatin közsèg Képviselőtestületènek tagja, a Dunatáj elnöke, Rekettye Róbert, Kupuszina Helyi Közösségi Tanàcsànak elnöke.

A Szent Anna római katolikus templomban tartott szentmisét ft. Kurin István kupuszinai, szilágyi plébános szolgáltatta. Prédikációjában Trianon kapcsán egyebek mellett hangsúlyozta, ideje van, hogy sajnálkozás helyett helyre tegyük magunkban, mit jelent számunkra magyarnak lenni. Feladatunk, pünkösd ünnepének hite és édes anyanyelvünk páratlan értékei nyomán tanítani gyermekeinket, őrizni hagyományainkat.  

A templomkertben, a Turul-szobornál zajló megemlékezésen ünnepi beszédet mondott mgr. Hajnal Jenő, az MNT elnöke. Egyebek mellett a következőket mondta: 

,,Magyarságunk egyik legrégebbi jelképének szobra köré gyűltünk össze ismét, hogy nemzetünk összetartozása mellett tegyünk hitet a honfoglalástól napjainkig. Ha felnézünk erre a turulra, nem egy kegyetlen, vad ragadozó, hanem egy istenmadár néz le ránk. Nem más ő, mint a levegő birodalmát meghódító, a magas ég felé könnyű-szerrel röppenő madár, amely ősi idők óta a lélek Isten közelébe való szárnyalásának jelképe is egyben. De most itt a templomkertben valójában őrálló (…) Annak a bizalomnak is a jelképe ez a szobor, amely az elmúlt tizenkét évben bebizonyította, hogy ha mi magyarok számban kicsik is vagyunk, lélekben nem szabad kicsinek lennünk, és hogy a szárnyakat nem behúzni kell, hanem kitárni, repülni, szárnyalni velük épp úgy, ahogyan itt Nyugat-Bácskában két éve a kupuszinai, tavasz óta pedig szilágyi turulunk is teszi…”

A kupuszinai Turulnál elhelyezte az emlékezés virágait Balogh György, Magyarorszàg szerbiai Főkonzulátusának konzulja, mgr. Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanàcs elnöke, Turkál Marianna, az MNT Oktatási Bizottságának tagja, Szlákó József tag, továbbá a Vajdasági Magyar Szövetség, Hercegszántó önkormányzata, a Dunatáj Egyesülés, a Szent György Lovagrend, a doroszlói Móricz Zsigmond Magyar Művelődési Egyesület, a gombosi Arany János Magyar Művelődési Egyesület, a zombori Magyar Polgári Kaszinó, a Kuckó Gyermeksarok, a doroszlói DiSz Ifjúsági Szervezet, a bezdáni Önkéntes Tűzoltó Testület, a doroszlói Önkéntes Tűzoltó Testület, a gombosi Önkéntes Tűzoltó Testület, a kupuszinai Önkéntes Tűzoltó Testület, a kupuszinai Helyi közösség, a kupuszinai Petőfi Sándor Művelődési Egyesület, a kupuszinai József Attila Általános Iskola, a helyi GYUSZI örökségvédő civil szervezet, a Szent Anna római katolikus Egyházközség képviselete. 

Az ünnepi műsort vezette: Turkál Marianna. Fellépett énekkel a kupuszinai Csernai Panna, vers összeállítással a doroszlói költő, Móger Tímea, a zombori Pribilla Lehel Délvidék krónikáját olvasta fel, a gombosi Arany János Magyar Művelődési Egyesület néptáncosai Stepanović Julianna vezetésével szerepeltek. Kíséretüket a kupuszinai Fúvószenekar biztosította, Tadián Zsolt vezetésével.  

Buják János és a Nyugat-Bácska Portál fotói

Kategória: Egyéb | A közvetlen link.