Újra a bezdániaké a színház épülete

Március 10-èn lakossági fórumot tartottak Bezdànban,  a Helyi közösség nagytermében. A nèpes hallgatósàg informàciókat kapott a közelgő magyarországi és hazai választások tèmàjàban. Csapó Judit, a VMSZ Helyi Szervezetènek elnöke, a Zombor vàrosi Kèpviselő- testület kèpviselője köszöntötte a vendègeket, a rèsztvevőket: Kovács Elvira kèpviselő jelöltet, a VMSZ alelnökét, Juhász Bálint kèpviselőjelöltet, a VMSZ Intèző Bizottsàgànak elnökèt, a Prosperitati Alapítvàny ügyvezető igazgatójàt, Dr. Úri Emese kèpviselőjelöltet, a zombori Egèszsèghàzak igazgatójàt, Pelt Ilona tartomànyi segèdtitkàrt, a VMSZ Nyugat-bàcskai Körzeti Szervezetènek elnökèt, Dubacz Éva tartomànyi kèpviselőt.

Jelen volt tovàbbà Pribilla Attila Zombor vàrosi segèdpolgàrmester, Dr. Goretic Vàmoser Györgyi, a zombori VKT VMSZ- frakciójànak vezetője, a zombori VKT kèpviselői: Gellèr Magdolna, Kanizsai Tamàs, Ölvegyi Róbert ès Kubatov Dejan, képviselőjelölt, a bezdáni Vodovod igazgatója, Pèter Istvàn, a VMSZ Nyugat-bàcskai Körzeti Szervezetènek alelnöke, Apatin közsèg polgàrmesteri tanàcsosa.

Csapó Judit HSZ- elnök előljáróban egy, a bezdáni és nyugat-bácskai magyar közösség egésze számára nagy jelentőségű bejelentést tett, miszerint a Magyar Nemzeti Tanács és a VMSZ hathatós támogatásának köszönhetően a bezdáni színházépület a mai nappal hivatalosan is a helyiek, a Petőfi Sándor Művelődési Egyesület tulajdonába került. 

A bezdáni színház tulajdonjogának aláírásakor…

Pelt Ilona körzeti elnök szólt a helyben megvalósított fejlesztések jelentőségéről és következőket mondta: 

-Számomra ez a két év, amíg Úri Emese köztársasági képviselő volt a köztársasági parlamentben, megmutatta azt a lehetőséget, hogy Nyugat-Bácska  nem csupán önkormányzati vagy tartományi, hanem immár belgrádi szinten is tud elképzeléseket megfogalmazni, el tudja vinni oda az itteni problémák üzenetét. Ahhoz, hogy a zombori jelölt bejusson, komoly szavazatmennyiséget kell letennünk az asztalra. Nyilván nem csupán rajtunk múlik, de szavazatainkkal nagyban hozzá tudunk járulni, hogy lehetősége legyen ott tovább folytatni azt a munkát, amit megkezdett, közösségeink érdekében- hangsúlyozta Pelt.

Dr. Úri Emese a mögötte lévő képviselői tapasztalataival kapcsolatban elmondta:

-Próbáltam felhívni a figyelmet azokra a problémákra, amelyek az emberek mindennapjait érintik. A köztársasági parlamentben rámutatni az esetleges megoldásokra. Elsősorban olyan dolgokra gondolok, amelyek az egészségügyet és annak területén dolgozókat érintik, ugyanakkor a felszólalásainkban szuggesztiót tettünk, hogy mi mindenen lehetne javítani a családpolitikában és a VMSZ eddigi eredményei alapján ezt a területet továbbfejleszteni, a családokat megerősíteni, a családi juttatásokat megemelni. Mindezért lenne fontos, hogy a VMSZ minél több képviselője legyen jelen a köztársasági parlamentben a jövőben is- értetek, veletek, mindannyiunkért- mondta a képviselőjelölt, az igazgató asszony.

Kovács Elvira képviselőjelölt, elmúlt mandátumban a köztársasági parlament alelnöke a  szerbiai választásokkal és a VMSZ programjával kapcsolatban egyebek mellett a következőkről beszélt: :

-Azon ritka pártok közé tartozunk, akik minden alkalommal választási programmal rukkolnak elő. Az általános dolgok mellett, amellyel egy kisebbségi párt foglalkozik, kisebbségvédelem, oktatás, kis létszámú tagozatok megóvása, számunkra fontos intézmények fenntartása, megtartása, a VMSZ az elmúlt időszakban sokkal inkább koncentrál a reálszférára, az infrastrukturális projektekre is. A választási program elemei nemcsak üres ígéretek, hanem mind reálisak és minden választás után ezekből épül a koalíciós szerződés, amelyet azzal a párttal írunk alá, amelyet megválaszt a többség és amely kormányt alakít. Az infrastruktúra, a migránsválság megkerülhetetlen kérdésköre, a manapság egyre aktuálisabb ökológia, a mezőgazdaság, az egészségügy és más témák mellett, programunk szociális kérdésekkel bővült: családtámogatással, elsősorban olyan értelemben, hogy szülői pótlékot kapjanak azok is, akik például mezőgazdasági termelők, tehát a gazdaság tagjai vagy hordozói. Ugyancsak fontos a vállalkozó nők helyzetének javítása vagy a született gyermekek utáni támogatás – hallottuk Kovács Elvirától. 

Juhász Bálint elmondta, Bezdánban közel 150 sikeres Prosperitati- pályázat van. Nagyjából 130 millió dinár támogatás jutott csak ebbe a faluba. Nyilvánvalóan a mezőgazdaság témaköréből kerül ki ennek a legnagyobb szelete, több mint száz ilyen projekt kapott támogatást, de egy tucatnyi házvásárlás valósult meg és vállalkozás, start up is elindult ezen a nyugat-bácskai településen. Az ügyvezető, intézőbizottsági elnök hangsúlyozta továbbá:

-Hosszú és sikeres utat jártunk be együttesen. A kérdés az, hogy mindezt tudjuk-e folytatni. Most, tizenkét évvel a 2010- es magyarországi kormányváltást követően, sokkal jobb a viszony az anyaország és a határon túli közösség, de az anyaország és az ország között is, ahol mi élünk. Teljesen más nemzetpolitika, más szomszédságpolitika valósul meg. Mindebben a Vajdasági Magyar Szövetségnek fontos szerepe van. Ennek fényében a VMSZ mindenkit arra kér, hogy az anyaországi parlamenti választásokon a Fidesz-KDNP listáját támogassa- mondta Juhász Bálint.

A fórum további részében a helyiek feltehették kérdéseiket. Ennek alkalmával Horvát Alen, a bezdáni Önkéntes Tűzoltó Testület elnöke kifejezte köszönetét a Magyarország kormánya, a Magyar Nemzeti Tanács és VMSZ támogatásával megvalósult, a tűzoltóságot érintő fejlesztésekért.  

Kecskés Endre és a Nyugat-Bácska Portál fotói

Kategória: Egyéb | A közvetlen link.