Hangot adni a kis közösségek elképzeléseinek

Màrcius 9- èn a csonoplyai római katolikus plèbània közössègi termèben tartottak lakossàgi fórumot.

Vendègkènt közreműködött Dr. Úri Emese köztàrsasàgi kèpviselőjelölt, a zombori Egèszsèghàzak igazgatója, Pelt Ilona tartomànyi segèdtitkàr, a VMSZ Nyugat-bàcskai Körzeti Szervezetènek elnöke, Dubacz Èva tartomànyi kèpviselő, Turza Szabolcs falugazdàsz. 

A vendègeket ès az èrdeklődő polgàrokat köszöntötte Szakàcs Csaba, a VMSZ Helyi Szervezetènek elnöke.

Az aktualitásokat taglaló fórumon jelen volt Balog Anikó köztàrsasàgi kèpviselőjelölt,  Jankovich Szilàrd, Zombor vàrosi tanàcsos, továbbá a Zombor vàrosi Kèpviselő- testület kèt kèpviselője: Gellèr Magdolna ès Kanizsai Tamàs.

Pelt Ilona körzeti elnök bejelentette, a Vajdasági Agráregyesületek Szövetségének elnökével való egyeztetés szerint Csonoplyán falugazdász iroda nyílik, rövid időn belül. Az elért eredményekkel és a közelgő választásokkal kapcsolatban hangsúlyozta: 

-A régió úgy tud fejlődni, ha minden magyarok lakta település megfogalmazza a stratégiai projektjeit, amelyet a Vajdasági Magyar Szövetség érdekképviselete által valósít meg. Annak érdekében, hogy a megkezdett fejlesztéseket folytatni tudjuk, április 3- án el kell menni szavazni az egyetlen vajdasági és magyar listára- mondta Pelt. 

Dr. Úri Emese képviselőjelölt, a zombori Egészségház igazgatója kiemelte:

-Fontos, hogy a kis közösségek mindennapi problémái kimondásra kerüljenek a belgrádi parlamentben. Tíz év alatt eredményként tudjuk felmutatni, hogy minden nehézség ellenére a kis falvakban is meg tudtuk őrizni az orvosi betegellátást, Csonoplyán pedig a normatívának megfelelően két orvos is rendel. Ennek fényében világos, hogy ami nekünk jó, az a mellettünk élő nemzetiségeknek is fontos és hasznos- ecsetelte Úri Emese.

A hamarosan megnyíló csonoplyai falugazdász iroda szakmunkatársa lesz Turza Szabolcs falugazdász. A Kúlán és Bácsgyulafalván is szolgálatot teljesítő, tapasztalt szakember bemutatkozott a csonoplyai fórumon. Elmondta, adminisztráció, pályázatírás, pályázatkezelés terén számíthatnak majd rá, fordulhatnak hozzá bizalommal a helyi gazdák.

A lakossági fórumon elhangzottak kérdések is a jelenlévő érdeklődők részéről. Továbbá ft. Hajdú László házigazda, helyi plébános felszólalásában megköszönte Magyarország kormánya, a Magyar Nemzeti Tanács és a VMSZ támogatását, amelynek segítségével kiépítették a plébánia közösségi termét. Ez a lehetőség a csonoplyai közösségi élet fellendítését jelenti.

Kategória: Egyéb | A közvetlen link.