Vad ès gyümölcsös megfèr egymàs mellett

Március 1-jén Kupuszinán megtekintették a Vajdaság Erdei Közvàllalat által megvalósított pilot-projektumot, amelynek lényege védőkerítés létesítése alacsony feszültségű elektromos riasztóval a vadon élő állatok okozta károk megelőzésére a gyümölcsösökben. 

Az eseményen jelen volt Kókai Róland, a Vajdaság Erdei Közvállalat igazgatója, Dr. Úri Emese, a Vajdasági Magyar Szövetség köztársasági képviselőjelöltje, Ökrész Rozália, a VMSZ köztársasági képviselőjelöltje, Dubacz Éva tartományi képviselő, a kupuszinai HK alelnöke, Pelt Iona, tartományi segédtitkár, a VMSZ Nyugat-bácskai Körzeti Szervezetének elnöke, Péter István, Apatin község polgármesteri tanácsosa, a VMSZ Nyugat-bácskai Körzeti Szervezetének alelnöke, Rekettye Róbert, a kupuszinai Helyi közösség elnöke, Hodovány Attila, Apatin község Tanácsának tagja, Dr. Goretić Vámoser Györgyi, a Zombor városi Képviselő Testület VMSZ-frakciójának vezetője, a VMSZ Nyugat-bácskai Körzeti Szervezetének alelnöke, Jankovich Szilárd, Zombor városi tanácsos, Pribilla Attila, Zombor segédpolgármestere, Csapó Judit,  a zombori VKT képviselője, Gellér Magdolna, a zombori VKT képviselője, Kanizsai Tamás, a zombori VKT  képviselője. 

A Kozara különleges célú vadászterület külső kerítésének rossz állapota és részben jogosulatlan kivágása miatt bizonyos számú szarvas kijutott Kupuszina község területére. 

Ahol a Kozara vadászterület határos Kupuszina település részével, számos különböző nagyságú gyümölcsös gazdaság található, melyeket a vadállatok megrongáltak a gyümölcsfák kérgének lehámozásával.

Kókai Rolandtól megtudtuk, a vadon élő állatok által télen okozott károk megelőzése érdekében a Vajdaság Erdei Közvállalat kísérlet-pilot projektet dolgozott ki, amely alacsony feszültségű elektromos kerítés felszerelését foglalja magában, mint hatékony riasztórendszert a gyümölcsösök és egyéb termény megvédésére, elsősorban a nagyvadtól. 

 Ennek a pilot-projektumnak a kidolgozásán kívül a Vajdaság Erdei a kupuszinai Helyi közösséggel együttműködve, egy 80,31 hektáros gyümölcsös területet fog bekeríteni a külső védőkerítés hosszúságában, elektromos riasztóval 480 méter hosszúságban és bruttó 2 méter magasságban. 

A telepített kisfeszültségű elektromos riasztókkal ellátott védőkerítés teljesen biztonságos az emberre és az állatokra, a telepített, autonóm napenergiával ellátott, stabil feszültségű elektromos riasztó pedig megfelelő és hatékony védelmet nyújt a gyümölcsös fái számára a vadon élő állatok ellen.

Kategória: Egyéb | A közvetlen link.